szerző:
Nagy Gergő
Tetszett a cikk?

Nem minden trafikkoncesszió-nyertes fogta meg az isten lábát, számos dohánybolt egyáltalán nem hozza a várva várt bevételeket, főleg az olyan helyeken, ahol többen tömörülnek kis területen, és a termékpaletta sem elég színes. A legrosszabbul a kis eladóterű trafikok mennek. Tettünk egy kört a 18+-os dohánypiacon.

"Nem hallottunk arról, hogy a közelben bezárnának trafikok. De hallod, ne ijesztgess ezzel!" – reagált egy Kolosy téri dohánybolti eladó arra a felvetésre, hogy a túl sok egymás mellé települt trafik netalán nem bírja a versenyt, és páran a bezárás mellett dönthetnek, mint ahogy arra országosan van több példa is.

A trafikpiac letisztulása a júliusi nyitás óta egyes helyeken már megindult, a dohányboltok működése sokak számára egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A nagyvárosok frekventeltább pontjaira települt 3-6 trafik hosszabb távon szinte biztos, hogy nem fog egymás mellett megférni. A közeli konkurencia mellett azok is pórul járhatnak, akik kis helyiségekben rendezkedtek be, és csak dohányárut kínálnak.

Háromból egynek annyi

"Szerintem senkinek sem jött be a korábbi számítása: bár a vevők jönnek, eget verő bevételről nem lehet beszámolni" – fejtette ki véleményét egy III. kerületi dohánybolt eladója. Szerinte a vásárlásokra a konkurencia mellett inkább az áremelésnek van hatása. "Ilyen árak mellett, akinek van lehetősége, az a feketepiacon szerzi be a cigit" – mondta az eladó. (Szavait alátámasztja, hogy nemrég "hivatalosan" is megjelent, hogy az új dohány-kiskereskedelmi rendszer felállása után komolyan megugrott a dohányáruk feketekereskedelme.)

Az egyik Lajos utcai dohánybolt körülbelül nullszaldóra jön ki egyelőre. "Nem lehet azt mondani, hogy durván megszednénk magunkat a trafiküzleten. A forgalom nagy része hétközben zajlik, akkor is hullámokban érkeznek az emberek. Hétvégén, főként vasárnap, az újságból és az üdítőből például több pénzt folyik be, mint cigiből. Változtatnunk kell a nyitva tartáson is, mivel eddig este 8-kor zártunk, ám ezek után még annyian szeretnének dohányárut vásárolni, mint 6 és 8 óra között" – hangsúlyozta az eladó.

Bár még egyelőre nincs komolyabb bezárási hullám, a trafikok koncenrációja sok helyen akkora, hogy a dohányboltosok szerint ennyien nem férhetnek meg egy környéken
©

A vevők között egyelőre sok a régi törzsvásárló – az üzlet korábban is trafik volt –, akik megszokott termékeiket vásárolják, heti egy alkalommal, nagyobb mennyiségben. 18-35 év közötti fiatalok az eladó elmondása szerint alig vannak. Időközben arra is rájöttek, hogy kénytelenek kihasználni a trafikok számára rendelkezésre álló termékpalettát. Vagyis több helyet biztosítanak a boltjukban az üdítőknek, alkoholos italoknak, újságoknak is. Csak a dohányáru eladásából nem lehet jól kijönni, így más termékekből kell növelni a bevételt. A bővítést ráadásul megoldják "házon belül", a dohánybolt tulajdonosának van még két másik egysége, az egyiket, az újpestit ugyanakkor bezárja, mivel ott nem jött be a dohánybolt üzemeltetése. Az ott felszabaduló bútorok egy jelentős részét átcsoportosítják a Lajos utcai egységbe.

A teljes termékpalletára szerinte azért is van szükség, mivel ha egy termék nincs az üzletben, akkor az illető nagy valószínűséggel – ha nem törzsvásárló – nem fog visszatérni. Így akkor is kell valamilyen üdítőt tartani például, ha azért csak egy ember tér be – fejtette ki a bolti eladó.

"Úgy mint az állam és egyház"

"A trafikok pont annyira férnek meg egymás mellett, mint az állam és az egyház" – mondta a trafikok koncentrációjára vonatkozó kérdésünkre egy Hollán Ernő utcai boltos. Hogy ez pontosan mit jelent, azt már nem fejtette ki. Ottjártunk idején a vásárlók ki- és beáramlása folyamatos volt, ebből nem tudtuk leszűrni, hogy ez a trafik akkor az állam vagy egyház.

Egy másik, szemben lévő trafikban sem hallottak arról, hogy zárnának be üzletet a környéken. Az eladó úgy tudta, hogy nekik jól megy. A Vígszínház sarkánál lévő dohányboltba is állandó volt a roham. A Szent Isván körúton az egyik trafikban az eladó a hétvégi forgalomra panaszkodott, szerinte az egyes napok között akár 200-300 ezer forintos forgalomeltérések is lehetnek. A változékony napi forgalom szerinte azzal is magyarázható, hogy hó elején a vásárlók még jobban állnak anyagilag, mint a hónap végén, amikor érezhetően megcsappan a forgalom. Bezárásról a környéken eddig ő sem hallott, ám az eladó szerint inkább a kisebb utcákban megtelepedett trafikok kényszerülhetnek bezárásra, a forgalmasabb helyen lévők át tudják vészelni a kevésbé forgalmas napokat is.

Egy Visegrádi utcai trafik tulajdonosa szerint az nyilván nem tett jót a kerületi trafikosoknak, hogy a majdnem 60 kerületi koncessziós jog döntő részét Újlipótvárosban használták fel a nyertesek. Hosszabb távon ennyien nem férnek majd el pár háztömbnyi területen (a Visegrádi utcában például 5 trafik van pár száz méteren belül), törvényszerű lehet majd az, hogy többen bezárni kényszerülnek. Az üzlet tulajdonosa szerint azt viszont lehet tudni, hogy azok a boltok, melyek forgalmas csomópontokban vannak, rendkívül jól fizetnek.

Ami a saját üzletüket illeti, azt szeretnék elérni, hogy a vásárlók ne csak cigarettáért térjenek be. "Ma még sokan kényszeredetten jönnek be dohánytermékért, nyűgnek érzik, hogy ide kell eljönni cigiért, és a trafikok körüli botrány sem tett jót a rendszer indulásának" – fejtette ki. Szerinte más helyzetben vannak azok is, akik bérleményben nyitottak trafikot, és csak dohányárura rendezkedtek be. A "kis lyukakban" történő cigiárulásról pedig nem hiszi, hogy nagyon jövedelmező lenne. De ott nagyon hely sincs a kínálat szélesítésére. Szerencsére az ő boltjuk saját tulajdonban van, és a termékpalettát is igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben bővíteni.

Bővíteni kell a termékpalettát, csak a cigiből nem lehet megélni, a "kis lyukak" nem biztos, hogy túlélnek majd
©

Az egyik kisebb eladóterű bolt dolgozója azzal hárította el az érdeklődésünket, hogy nem mondhat semmit, "állandóan kamerával figyelnek!".

Eddig 99 koncesszió ugrott

A hvg.hu megkeresésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) közölte, hogy a koncessziós szerződés rendelkezéseinek megfelelően a koncesszió jogosultaknak és gyakorlóknak a dohánybolt bezárásáról írásban kell nyilatkozni az NDN felé. Bezárásról és a koncessziós szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatot kettő esetben kapott az NDN. A működés felfüggesztésére vonatkozó beérkezett kérelmek száma jelenleg összesen 28, ezek tekintetében azonban sem jogszabályi, sem szerződéses lehetőség nincs, így a működés nem felfüggeszthető.

Az NDN tájékoztatása szerint koncessziós jogot ez idáig összesen 99 esetben veszített el jogosult, ennek oka a pályázatban vállaltak be nem tartása, valamint a szerződés határidőn belüli aláírásának hiánya volt.

Arra a kérdésre, összesen hány alkalommal fordult elő az, hogy ideiglenesen be kellett zárni dohányboltot a szabályok megsértése miatt, az NDN közölte: a szervezet a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve a 2013. július 1-jei dohánytermék kiskereskedelmi rendszer átállása óta folyamatos ellenőrzéseket végez. Ezen eljárások adatai szerint közel 160 dohánybolt esetében történt 30 napos dohánytermék-árusítás felfüggesztésére vonatkozó intézkedés, főleg a fiatalkorúak kiszolgálására vonatkozó jogsértés elkövetése miatt. Az intézkedésre vonatkozó határidő elteltét követően valamennyi dohánybolt ismételten folytathatja a dohánytermék értékesítést, közölte az NDN.

Van olyan nagykereskedő, ahonnan már embereket kellett elküldeni

A hvg.hu megkereste a főbb magyarországi dohánygyárakat, nagykereskedőket is, hogy terveznek-e leépítéseket, elbocsátásokat az átformálódó dohány-kiskereskedelem következtében. Megkeresésünkre a Pécsen dohánygyárat működtető British American Tobacco Hungary azt közölte, hogy nem kívánják kommentálni ezt a témát. Az Imperial Tobacco Magyarországtól az a válasz érkezett, hogy a megváltozott piaci helyzethez igazodóan egy kisebb mértékű átalakítás történt a cégnél is, mely összességében 11 munkavállalójuk munkaviszonyának megszűnését eredményezte 2013. szeptember 30. napjával. A cég válasza szerint  a létszámgazdálkodást mindenkor befolyásolja a változó piaci környezet, melyhez "a múltban és jövőben is a cégre mindig is jellemző rugalmas szervezet-átalakítással reagálnak, mely nemcsak létszámleépítésben, hanem akár létszámbővítésben is megmutatkozhat". A Phillip Morris International Hungaryt is megkérdeztük a fenti témában, a cég válasza egyelőre még nem érkezett meg.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerika milliárdosai csak még gazdagabbak lettek a koronavírus-járvány alatt

Amerika milliárdosai csak még gazdagabbak lettek a koronavírus-járvány alatt

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Karácsony: Az ország arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait

Karácsony: Az ország arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait