szerző:
MTI

Törlesztésképtelenné válás esetén minden esetben évekig tart, mire az érintett államadós ismét hozzá tud férni a tőkepiacokhoz, sőt az elmúlt másfél évtized példái alapján igen gyakori az is, hogy az adósságpiac egyáltalán nem nyílik meg ismét a törlesztéseivel hátralékba került szuverén adós előtt - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett tanulmányában.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja - amely nem az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitával összefüggésben állította össze elemzését - kimutatja, hogy egy-egy államadós a törlesztési leállás bejelentése után átlagosan 5,6 évig nem tud megjelenni új kötvényajánlattal a tőkepiacon, és a helyzet végleges rendezése után is még átlagosan 4,4 évig tart, mire az adósságpiac ismét hozzáférhetővé válik az adott ország számára.

A Moody's elemzői kimutatták azt is, hogy az 1997-2013 közötti vizsgált időszakban a törlesztési hátralékba került szuverén adósok 45 százaléka soha nem tudott újból tőkepiaci hitelfinanszírozást felhajtani.

A hitelminősítő 1997 óta összesen húsz szuverén adós értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakcióját - distressed exchange - dolgozta fel tanulmányához. A cég elemzőinek megállapítása szerint a piaci hozzáférés hiányának időtartama erőteljes korrelációt mutat a befektetők által az adósság-átstrukturálás során elszenvedett veszteséggel, ugyanakkor nem tapasztalható hasonló összefüggés az étintett adóssal szembeni piaci zárlat és az átstrukturálás mérete között.

A piaci hozzáférés visszaszerzéséig eltelő idő emellett nagyban függ az adott országra jellemző egyéni tényezőktől. E tényezők közül fontos a gazdaság kilábalásának, a költségvetési és adósságmutatók javulásának, a külső sebezhetőségek enyhülésének és a politikai stabilitás helyreállításának üteme - áll a Moody's hétfői elemzésében.

A tanulmány szerint ugyanakkor a szuverén hitelképességre még évekkel a törlesztésleállási esemény után is nyomást gyakorol az államcsőd. Ezt tükrözi, hogy az érintett államadósok átlagos szuverén adósminőségi besorolása a csődesemény után három évvel is mélyen spekulatív, a befektetőket rendkívüli kockázatokra figyelmeztető "Caa1" - ez más hitelminősítők módszertanában "CCC plusznak" felel meg -, és még öt évvel később is ennél csak egy fokozattal jobb, "B3" (B mínusz) volt a Moody's osztályzati listáján a vizsgált időszakban.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's a minap közvetlenül az amerikai adósságlimit-emelési huzavonával összefüggésben állított össze hasonló jellegű elemzést.

A cég szerint ha a megállapodás esetleges elmaradása miatt az amerikai kormány akár egy törlesztést is elmulaszt, a Standard & Poor's szelektív nem törlesztői (SD - selective default) besorolásra süllyeszti az Egyesült Államok adósosztályzatát. Ez az osztályzat azt jelzi, hogy a kibocsátó, adott esetben az Egyesült Államok, egy vagy több adósságtörlesztési kötelezettségének nem tett eleget - állt az S&P elemzésében. A hitelminősítő szerint az amerikai "SD" besorolás a törlesztési elmaradás megszüntetéséig maradna érvényben.

Jóllehet a Standard & Poor's minden hasonló esetet egyéni tényezők figyelembe vételével ítél meg, hosszabb távra visszatekintve azonban a cég a szuverén nem törlesztési helyzetek megoldódása után is rendszerint mélyen spekulatív, "CCC plusz" és "B" közötti osztályzatokat állapít meg az érintett államadósra - állt a hitelminősítő minapi londoni elemzésében.

Az S&P a legutóbbi időszakokban a súlyos adósságválsággal küszködő, a piaci finanszírozási forrásoktól gyakorlatilag elzárt Görögországra és Ciprusra állapított meg időlegesen "SD" szuverén minősítéseket. A Standard & Poor's 2011-ben már megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást.

A cég annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Az S&P jelenleg az egyetlen nemzetközi hitelminősítő, amelyeik nem a legjobb adósbesorolást tartja érvényben az Egyesült Államokra. A Fitch Ratings változatlanul "AAA", a Moody's ugyanennek megfelelő "Aaa" osztályzattal tartja nyilván az amerikai államadósságot. A Fitch leminősítés lehetőségére utaló negatív, a másik két cég ugyanakkor stabil kilátással egészíti ki az amerikai osztályzatot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Hiába finom, ha még nagyon drága: mikor kerül műsonka a húsvéti asztalra?

Hiába finom, ha még nagyon drága: mikor kerül műsonka a húsvéti asztalra?

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

Videó: parkolás közben robbanhatott fel egy Tesla

Videó: parkolás közben robbanhatott fel egy Tesla