szerző:
MTI

Barack Obama Janet L. Yellent jelöli szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnökének – közölte kedd éjjel a Fehér Házra hivatkozva az amerikai sajtó. Ha a szenátus jóváhagyja a jelölést, akkor a 67 éves Yellen lesz az első nő a pénzintézet élén. Egyúttal csaknem három évtized után ő lesz az első demokrata párti a Fed élén.

Lawerence H. Summers egykori vezető elnöki tanácsadó volt Obama első számú választottja erre a posztra, de ő szeptember 15-én visszalépett a jelöltségtől, mert konfliktusba keveredett több, a megerősítésében potenciálisan kulcsszerepet játszó demokrata szenátorral. A lehetséges jelöltek között felmerült még Donald L. Kohn volt Fed-alelnök és Timothy F. Geithner, az első Obama-kormány pénzügyminisztere is.

A várakozások szerint Janet Yellen a hivatalban lévő bankelnök, Ben Bernanke szellemével összhangban folytatja az irányítást, de rövid időn belül el kell döntenie, hogyan építse le hivatali elődjének expanzív pénzügypolitikáját anélkül, hogy ezzel kárt okozna. Bernanke szeptemberben jelentette be, hogy a Fed élénkítő kampánya legalább egy hónapig, vagy esetleg a jövő év elejéig folytatódik.

Bernanke második négyéves mandátuma január 31-én jár le, és egy olyan súlyos válságból segítette kirántani az Egyesült Államok gazdaságát, amilyenre a harmincas évek óta nem volt példa. Vezetése alatt a Fed rendkívüli programokat dolgozott ki a 2008-ban kirobbant válság kezelésére: kölcsönt nyújtott a bankoknak a hitelpiac befagyása után, a nullához közeli szintre csökkentette a rövid lejáratú hitelek kamatát, és billiós nagyságrendben vásárolt kötvényeket a hosszú lejáratú hitelek kamatának alacsonyan tartásához.

Janet L. Yellen 2010 óta a Fed alelnöke. A brooklyni születésű és a Yale egyetemen végzett szakember korábban a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke, fehér házi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora volt.

Egyik volt kollégája "nagy IQ-val rendelkező kis hölgyként" jellemezte. Férje, George A. Akerlof, ugyancsak közgazdász, aki 2001-ben Joseph E. Stiglitzcel és A. Michael Spence-szel együtt megkapta a Nobel-díjat.

Berkeley-ben a közgazdasági ellenkultúra részeseként bírálta a szabadpiac hatékonyságának dogmáját. Álláspontja szerint a piac számára hasznos az olyan szabályozás, amely elejét veszi a visszaéléseknek, és korlátozza a gazdasági növekedés zavarait. Azért kezdett el foglalkozni a közgazdaságtannal, mert érdekelte, hogyan lehetne javítani az emberek életszínvonalán.

Yellen demokrata párti vélemények szerint szkeptikusabban viszonyul majd a Wall Streethez, mint ahogy azt Summers tette volna. Az új Fed-elnök nézetei ugyanakkor közelebb állnak a mostani, centrista kormányzatéhoz, mint a liberális demokratákéhoz. Ennek egyik jele az, hogy nem híve a nagybankok feldarabolásának.

A leendő bankelnökjelölt egy évtizeddel ezelőtt egyike volt azon első közhivatalnokoknak, akik figyelmeztették a világot, hogy az emelkedő ingatlanárak alkotta "buborék" kidurranhat. Bírálói szerint ugyanakkor a San Franciscó-i Fed elnökeként gyakorlati lépéseket nem tett a várható károk megelőzésére.

Az ázsiai piacok kedvezően reagáltak a Fed élén várható elnökcsere hírére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megéri a közmédia vezetőjének lenni: a kétmilliós fizetés is tovább nőtt

Megéri a közmédia vezetőjének lenni: a kétmilliós fizetés is tovább nőtt

Rekordot döntött a Takarék Jelzálogbank nyeresége

Rekordot döntött a Takarék Jelzálogbank nyeresége

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Kivégeztek egy rasszista gyilkost Texasban

Kivégeztek egy rasszista gyilkost Texasban

Egy ideális világban Keanu Reeves léggitározna a tiszteletére rendezett filmfesztiválon

Egy ideális világban Keanu Reeves léggitározna a tiszteletére rendezett filmfesztiválon