szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Svéd Bank Közgazdaságtudományi Díja Alfred Nobel emlékére magyar idő szerint délután 13 órakor került kiosztásra. A díjat három amerikai közgazdász kapta az eszközárak területén végzett empirikus elemzéseikért. Az elismerés ismét a színtisztán vett tudomány berkein kívüli hatásokkal is járó kutatásokért járt.

Délután egy órakor került fel a Nobel-díj hivatalos oldalára, hogy kik kapták a bizottság 2013-as közgazdasági elismerését. A díjazott három amerikai közgazdász lett. Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen és Robert J. Shiller az eszközárak területén végzett empirikus elemzéseikért kapták meg a díjat.

A 74 éves Eugene F. Fama a University of Chicago professzora a 60-as évek elején azt mutatta be, hogy rövid távon nehéz a részvényárakat előrejelezni, és az új információk hamar bekerülnek a részvényárakba. Ezek az eredmények nem csak a további kutatásokhoz nyújtottak nagy segítséget, hanem a pénzpiac működésére is hatással voltak. A tőzsdeindexekhez kötött alapok erre jó példával szolgálnak.

A 67 éves Robert J. Shiller a Yale Egyetem közgazdász professzora, népszerű közgazdasági könyvek szerzője. Shiller azt találta, hogy a részvényárak sokkal jobban fluktuálnak mint a vállalati osztalékok, és a részvényárak osztalékokhoz viszonyított aránya esik, amikor az árak magasak, és nőnek, amikor alacsonyak. Ez a minta a kötvényekre és más eszközökre is igaz. Shiller emellett társnévadója a nyolcvanas években Karl E. Case-zel, valamint Allan Weiss-szel közösen kifejleszett Case–Shiller-indexnek, melyet az amerikai ingatlanpiac leírására használ ma a Standard & Poor's. 2000-ben megjelent könyve, az "Irrational exuberance" bestseller lett, a kötetben felállított tézisek az azt követő piaci lejtmenet idején beigazolódtak. A 2007-ben kezdődött ingatlanpiaci lufit is jóval korábban megjósolta. 

2013 három közgazdasági Nobel-díjasa
©

Lars Peter Hansen a chicagói egyetem 60 éves tanára, kiemelkedő makroközgazdász, az ő nevéhez fűződik annak a statisztikai módszernek a kidolgozása, ami alkalmas az eszközárazások racionális elméleteinek vizsgálatára. Ezt a módszertant használva Hansen és társai azt találták, hogy az elméletek módosítása magyarázul szolgálhatnak az eszközárak alakulására. Makroközgazdászként a pénzügyi és a reálgazdaság kapcsolatait vizsgálta. Egyetemi pozíciója mellett a Becker Friedman Intézet kutatási igazgatója, ahol egyúttal részt vesz a pénzügyi szektor és a reálgazdaság kölcsönhatásait vizsgáló csoportban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!