szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiemelt ápolási díjat kapnának 2014-től a súlyosan egészségkárosodott, önellátásra nem vagy csak segítséggel képes embereket ápoló hozzátartozók, mások ápolási díja a mostaninál differenciáltabb lenne, ha az Országgyűlés elfogadja az erre vonatkozó módosítási javaslatokat – írja az Adózóna.

A kormány a 2014-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokkal nyújtotta be az ápolási díjra vonatkozó javaslatot. Az alapvető szabályok nem változnak, viszont a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díj fogalmát – írja az Adózóna.

Ápolási díjat azok kaphatnak, akik otthon ápolják egy tartósan gondozásra szoruló (pl. súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg) nagykorú hozzátartozójukat. Az ápolási díj alapösszege jelenleg havi 29 500 forint, és a havi ápolási díj az ápolt hozzátartozó egészségkárosodásától függően az alapösszeg 80 százaléka, 100 százaléka, vagy 130 százaléka lehet. Ezt a magasnak egyáltalán nem mondható díjat 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli (jelenleg és a jövőben is), igaz, cserébe az ápolási díjban részesülő szolgálati időt szerez (egészségügyi szolgáltatásra az úgynevezett nemzeti kockázatközösség részeseként jogosult). Az említett havi alapösszeg a 2014. évre vonatkozó költségvetési törvény tervezete alapján várhatóan jövőre is változatlan marad.

Viszont a jelenlegi három helyett összesen négyféle ápolási díjat terveznek a szociális törvény módosításában, azok mértéke pedig az alapösszeg 80-100-150-180 százaléka lenne. 150 százalékot a fokozott ápolást igénylők, 180 százalékot a kiemelt ápolási díjban részesülők kaphatnak majd.             

Bővebben az Adózónán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében