szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Jair Lapid pénzügyminiszter több hónapos huzavona után megegyezett, hogy hazai szakembert jelölnek az izraeli központi bank elnökének. Az 58 éves Karnit Flug eddigi elnökhelyettes és ügyvivő elnök lesz az első nő a Bank of Israel élén.

Az eddigi elnök, Stanley Fisher júniusban távozott. Bár januárban bejelentette már, hogy második hivatali idejének lejárta előtt befejezi tevékenységét, egészen mostanáig nem sikerült kijelölni utódját. Így 112 napig hivatalosan beiktatott jegybankelnök nélkül működött az izraeli gazdaság.

Netanjahu eddig elutasította Karnit Flug jelölését, pedig Fisher is őt javasolta. Az izraeli közszolgálati rádió szerint rossz viszonyban vannak egymással, mert korábban, még a bank kutatási osztályának vezetőjeként Flug tanulmányt jelentetett meg, amely a mostani kormányfő pénzügyminiszterként elkönyvelt sikereit a kedvező világgazdasági konjunktúrának tulajdonította. Benjámin Netanjahu 2003-tól 2005-ig volt pénzügyminiszter.

Mások szerint a huzavona oka az volt, hogy a kormányfő szerette volna, ha az izraeli jegybankot nemzetközi tekintélyű és szoros amerikai kötődésű személyiség vezeti.

Az általa 2005-ben jelölt Stanley Fischer 1994-től 2001-ig az IMF első vezérigazgató-helyettese, majd az amerikai Citigroup alelnöke volt, és tagja a világ legelismertebb, illetve legbefolyásosabb közgazdászaiból álló Harmincak Csoportjának (G30), amely nemzetközi tanácsadó feladatokat lát el.

A G30 elnöke Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) volt elnöke. A tagok között van többek között az EKB elnöke, Mario Draghi, Leszek Balcerowicz, a Lengyel Nemzeti Bank volt elnöke, és Paul Volcker, az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) volt elnöke.

Karnit Flug az amerikai Columbia egyetemen szerezte doktorátusát, majd a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozott közgazdászként, de már a nyolcvanas évek óta az izraeli jegybankban tölt be különböző posztokat. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztették Czeglédy Csaba ügyvédi engedélyét

Felfüggesztették Czeglédy Csaba ügyvédi engedélyét

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk