Tetszett a cikk?

Stockholmban a múlt hónapban a helyi Fedél Nélkült, a Situation Stockholmot árusító hajléktalanokat bankkártya olvasókkal látták el, mivel egyre kevesebb svéd polgárnál van készpénz, hogy fizessenek az újságért: a svédek jelentős része már az elektronikus fizetési módokat favorizálja. Érdekes ugyanakkor, hogy mindez pont abban az országban történik, ahol Európa első bankjegyét nyomtatták még 1661-ben.

Stockholmban a múlt hónapban a helyi Fedél Nélkült, a Situation Stockholmot árusító hajléktalanokat bankkártya olvasókkal látták el, mivel egyre kevesebb svéd polgárnál van készpénz, hogy fizessenek az újságért: a svédek jelentős része már az elektronikus fizetési módokat favorizálja, a GDP-nek mindössze 2,7 százalékát jelentették a forgalomban lévő bankjegyek és pénzérmék 2012-ben, szemben az eurózónában tapasztalt 9,8 százalékkal – írja a Bloomberg. Érdekes ugyanakkor, hogy mindez pont abban az országban történik, ahol Európa első bankjegyét nyomtatták még 1661-ben.

Az 50 svéd koronába, körülbelül 1800 forintba kerülő újságot már eddig is meg lehetett vásárolni alternatív módon, például egy sms-es verzióban. Az újság vezetése az új módszerektől azt reméli, hogy meg tudják dobni eladásaikat. A visszajelzések a bankkártya olvasókkal kapcsolatban egyelőre pozitívak: mind a vásárlók, mind a hajléktalan árusok elégedettségüknek adtak hangot. A 350 árus közül egyelőre csak ötnek adtak bankkártya olvasót, ám azt tervezik, hogy bővítik a terminálok számát. Az újság vezetője eközben abban is reménykedik, hogy a bankkártyás megoldás a hajléktalanokról kialakított képen is változtat.

Az egyik újságárus szerint a bankkártyás leolvasással most már azok sem tudnak "kibújni" a vásárlás alól, akik korábban azt mondták, hogy nincs náluk készpénz. Most viszont már bankkártyát, készpénzt, SMS-t, de eurót és dollárt is elfogadok – fejtette ki az árus.

A svéd pénzügyi kultúra eközben már olyan szintre fejlődött, hogy az ország nagyobb bankjai fiókjaiknak 65-75 százalékában teljesen beszüntették a készpénzes tranzakciókat, csak elektronikus módon van lehetőség ügyintézésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila