szerző:
hvg.hu

Sok cég valószínűleg azért nem tudott a Lázár János vezetése alá került Nemzeti Fejlesztési Ügynökség készülő feketelistájáról, mert a szervezet nem postán, hanem a pályázóknak létrehozott elektronikus rendszerben küldte ki az átláthatósági nyilatkozatot. Az ügynökség még egy esélyt ad a mulasztóknak, és postán is kiküldi a nyilatkozatot.

Hiába keresik a postai küldemények között az uniós támogatásban részesült cégek azt a tulajdonosi szerkezetről szóló nyilatkozatot – amit a cégeknek kitöltve vissza kell(ene) küldeniük –, amelyet a hírek szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) küldött nekik az elmúlt két hónapban. A feketelistával kapcsolatos nyilatkozatot az NFÜ ugyanis a pályázati tájékoztatási rendszeren (az úgynevezett EMIR-en) keresztül küldte ki a 46 ezer kedvezményezett részére 3 alkalommal – tudta meg a hvg.hu a fejlesztési ügynökségtől.  

Elveszíthetik a támogatási összeget

Az NFÜ honlapján október 26-án hozták nyilvánosságra annak a közel háromezer szervezetnek a nevét, amely nem vette át az átláthatósági nyilatkozatot. Az NFÜ-s feketelista annak a folyamatnak az egyik eredménye, aminek során Lázár János leszámolna a korrupcióval a szervezetnél. A miniszterelnökségi államtitkár augusztustól vezeti kormánybiztosként az ügynökséget, és szeptember elején azt ígérte, hogy az NFÜ a korábbinál határozottabban lép fel az offshore cégekkel szemben

A feketelistára felkerült az MLSZ telki edzőcentruma is
©

Mint a hvg.hu beszámolt róla, a feketelista nagyon életszerűtlenre sikerült: ismert taxitársaságok, sport- és érdekvédelmi szövetségek, civil szervezetek, és állami befolyás alá került takarékszövetkezetek mellett még az MLSZ edzőcentruma is az átláthatatlan tulajdonlású szervezetek között landolt. Sőt, a lista alapján több szakszervezetnek is vallania kellene arról, ki is a tulajdonosa. Pedig a nyilvánosan elérhető adatok alapján az NFÜ valószínűleg ugyanekkora erőfeszítéssel tisztázhatná, hogy átlátható vagy átláthatatlan a kedvezményezettek tulajdonosi szerkezete.

Második körben, november 16-án újabb lista jelenik meg azokról a szervezetekről, amelyek átvették az NFÜ küldeményét, de nem nyilatkoztak. November 16. után pedig, ahogyan a feldolgozás előrehalad, egy listára folyamatosan felkerülnek majd azok a cégek, amelyek átvették a küldeményt, nyilatkoztak, de nem igazolható, hogy átlátható a tulajdonosi hátterük.

A tulajdonosi szerkezetről szóló nyilatkozat kitöltésére a kedvezményezetteknek az átvételtől számítva nyolc napjuk volt. Az NFÜ honlapján azt írja, a szűkös időkorlát miatt küldte ki többször az értesítést azoknak a projektgazdáknak, akik valamilyen oknál fogva még nem vették át a nyilatkozatot és még nem küldték vissza azt. Legutóbb október 14-én, harmadik alkalommal ment ki hasonló értesítés. Azok a szervezetek, amelyek a legutóbbi alkalommal sem vették át a nyilatkozatot, komoly bajba kerülhetnek, az NFÜ az esetükben ugyanis kivétel nélkül megkezdte az elállási folyamatot, vagyis elveszítik a korábban megítélt támogatási összeget.

Egy esély még maradt

Amiatt, hogy az NFÜ az elektronikus rendszerén keresztül küldte ki az átláthatósági nyilatkozatokat, sok olyan szervezet is felkerült a feketelistára, amely nem vétett a szabályok ellen, és azért nem vette át, majd nem küldte vissza a nyilatkozatot az NFÜ-nek, mert nem tudta, hogy figyelnie kell a pályázati rendszert.

Az ügynökség a hvg.hu-nak csütörtökön azt írta, hogy ez az elektronikus rendszer az intézményrendszer és a pályázó közötti kapcsolattartás bevett módja. Az ide érkező üzenetekről a pályázó a megadott e-mail címére értesítést kap. A pályázó pedig a támogatás elnyerésekor megkötött támogatási szerződésben vállalja, hogy amennyiben adataiban bármilyen változás áll be, arról haladéktalanul tájékoztatja az intézményt, így egy esetleges e-mail cím változás nem menti fel a nyilatkozat átvétele és visszaküldése alól – mindössze annyit bizonyít, hogy nem tett eleget a szerződésben vállalt kötelezettségének.

Egyes érintettek, akik felkerültek a feketelistára, a hvg.hu-nak azonban arról számoltak be, hogy hiába küld értesítést a rendszer, előfordulhat, hogy a nyertes nem figyeli folyamatosan a megadott e-mail címet. Az egyik szervezetnél (melynek nevét a cég kérésére nem közöljük) például arról számoltak be, hogy nyertes pályázatuk már nem a megvalósítási, hanem a fenntartási időszakban van, és egyszerűen nem számítottak arra, hogy vannak még kötelezettségeik. Ezért a pályázati rendszerrel korábban foglalkozó munkatársnak már hónapok óta nem kell figyelnie az EMIR-t. A cégnél ehhez még hozzátették azt is, hogy a támogatási szerződésük egyik pontja egyébként éppen az volt, hogy a kapcsolattartás postai úton történik.

Egyetlen esélyük viszont még maradt a szervezteknek: azoknak, akik nem vették át az átláthatósági nyilatkozatot, az NFÜ a következő napokban postai úton küldi ki az értesítést az elállás megkezdéséről. Amennyiben a döntés ellen kifogással szeretne élni a pályázó, úgy a jogszabályoknak megfelelően a levél kézhezvételétől kezdve 8 nap áll rendelkezésére, hogy ezt megtegye – írta a hvg.hu-nak küldött válaszában a szervezet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Micsoda egybeesés – a robbanás után leállt több oroszországi nukleáris mérőállomás

Micsoda egybeesés – a robbanás után leállt több oroszországi nukleáris mérőállomás

Újabb különleges trélerkombinációt kaptak el a rendőrök

Újabb különleges trélerkombinációt kaptak el a rendőrök

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Egy LGT-s koncerten szúrtak halálra egy többgyermekes családapát Polgáron

Egy LGT-s koncerten szúrtak halálra egy többgyermekes családapát Polgáron

Elképesztő félreértés miatt nem sikerült eladni a világ legelső Porschéjét – videó

Elképesztő félreértés miatt nem sikerült eladni a világ legelső Porschéjét – videó

A vendégeire törte a szélvédőt az albán éttermes, úgy bepöccent

A vendégeire törte a szélvédőt az albán éttermes, úgy bepöccent