szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzeti fejlesztési miniszter módosította az útdíjtáblázatot, ennek köszönhetően 13 kilométerrel, 6500 kilométerre csökkent az e-útdíj-köteles útszakaszok hossza – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A múlt csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent módosított táblázat több helyen is pontosítja, kiegészíti az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló májusi rendelet 1. számú mellékleteként közölt táblázatot. Az új táblázat alapvető változásokat nem tartalmaz, de abban több tétel szerepel a korábbinál. 

Az NFM ezzel kapcsolatban azt közölte, a fuvarozói érdekképviseletekkel kötött stratégiai partnerségi megállapodások keretében az e-útdíj-rendszer júliusi indulását követően felülvizsgálta a díjköteles úthálózatot.

A minisztériumhoz érkezett számos megkeresés hívta fel ugyanis arra a figyelmet, hogy a fuvarozók sok úti célt – például ipari parkokat – a teljes, úgynevezett elemi útszakasz bejárása nélkül is elérhetnek. A tárca az érdekképviseletek segítségével feltérképezte a legjelentősebb célpontokat. 

A friss módosítás a szervezetek javaslatainak gyakorlatilag teljes mértékű átvételével szabja több szakaszra a meglévő úthálózatot. Ezzel lehetővé válik, hogy a rendszert életre hívó eredeti szándékoknak megfelelően az úthasználat után valóban csak a tényleges igénybevétellel arányosan fizessenek a járművezetők. 

A lista a rendelet májusi kihirdetése óta átadott új szakaszokkal (például Keszthely elkerülő út) bővült. A módosítás néhány technikai pontosítást is tartalmaz. A változásokkal az úgynevezett elemi szakaszok száma 2075-ről 2243-ra nőtt, a díjköteles hálózat teljes hossza 13 kilométerrel, 6500 kilométerre csökkent. 

A fejlesztési tárca a fennálló stratégiai partnerségi megállapodások keretében a jövőben is fogadja a fuvarozói érdekképviseletek javaslatait, nyitott az ésszerű igények meghallgatására, megfontolására – hangsúlyozza az NFM.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Elhárították az omlásveszélyt a Notre-Dame-nál

Elhárították az omlásveszélyt a Notre-Dame-nál

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát