szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint csak tüneti kezelés a kedden elfogadott devizahiteles mentőcsomag, azzal a Fidesz "továbbra is a felszínt kapargatja".

Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke szerdán Pécsett sajtótájékoztatón azt mondta: a vészhelyzetbe került embereknek érdemi segítséget az LMP parlamenti frakciójának már hetekkel ezelőtt benyújtott javaslatai jelentenének.

Hangsúlyozta, követelik, hogy a bíróságok kötelesek legyenek a devizahitel-szerződések egészének érvényességét vizsgálni, törvény tiltsa a banki követelések átruházását, és deviza alapú lakáshitel-szerződésből származó követelés miatt ingatlanra végrehajtást vezetni csak jogerős bírósági ítélet alapján legyen mód.

Sajnálatosnak nevezte, hogy az LMP ezen javaslatcsomagjának tárgysorozatba vételét a Fidesz-KDNP az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén elutasította, egyben reményét fejezte ki, hogy "a plenáris ülésre fordulni fog a kocka". Az Országgyűlés kedden kivételes sürgős eljárásban fogadta el Fidesznek a devizahitelesek segítésére benyújtott indítványát.

E szerint a kilakoltatási moratórium április 30-áig meghosszabbodik, a már működő árfolyamgát pedig azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be. Eltörölték ugyanis azt a feltételt, hogy a rögzített árfolyamon való törlesztést igénylő adós fizetési késedelme nem haladhatja meg a 90 napot, hogy a kölcsön folyósításakor alkalmazott árfolyamon számított összege nem lehet több húszmillió forintnál, illetve hogy a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt.

Schiffer András ezeket az intézkedéseket tünteti kezelésnek nevezte. "Látszik az olcsó trükk a Fidesz részéről: amíg tart a választási kampány, ne kelljen olyan képeket nézegetni, hogy betegeket, idős embereket, gyerekes családokat utcára tesznek, de ezzel a problémát nem oldották meg" - fogalmazott.

Az LMP társelnöke szólt arról, hogy a párt a devizahiteles javaslatcsomagjához kapcsolódóan a költségvetés vitájában javasolta a bíróságokról szóló fejezet módosítását, hogy 5 milliárd forint többletforrást biztosítsanak a bíróságoknak a devizahiteles perek tárgyalásához szükséges kapacitásbővítéshez. "Fontos, hogy e pereket ésszerű időn belül szakszerűen be lehessen fejezni" - mondta.

Róna Péter közgazdász, az LMP programtanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a devizahitelezés méretére tekintettel mindaddig, amíg ha a devizahitel-problémát nem sikerül megoldani, nem lehet szó gazdasági fellendülésről Magyarországon. "Ez a kitettség már hosszú évek óta fojtogatja a nemzetgazdaságot, és olyan kockázati tényező, amin nem tudunk túllépni" - tette hozzá.

Azt mondta: a helyes út a devizaalapú hitelezés kivezetése lenne úgy, hogy az adósok kizárólag a forintban kapott összeget és annak megfelelő kamatait fizetnék vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!