szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt három évben mintegy ezer település vezette be, illetve emelte azt az adót, amit a magánszemélyeknek saját házuk vagy lakásuk után (amúgy különböző címeken) kell fizetniük. Az adóteher 30 százalékkal nőtt – írja Az én pénzem pénzügyi portál.

Az adatbázis alapján végzett gyűjtés szerint az elmúlt három évben (a 2010-es változásokat nem vette a portál figyelembe) mintegy ezer település – a települések mintegy harmada – vezette be, illetve emelte azt az adót, amit a magánszemélyeknek saját házuk, vagy lakásuk után (amúgy különböző címeken) kell fizetniük – írja Az én pénzem pénzügyi portál. A portál emlékeztetett arra, hogy 2010 óta a kormányon lévők többször is nyomatékosították, nem vezetik be ezt az adófajtát. Tény, hogy ilyen címen valóban nem kell senkinek fizetnie, ám a települések területükön levő ingatlanok után többféle elnevezéssel is szedhetnek sápot. A Magyar Államkincstár elektronikus rendszerében meg lehet nézni, hogy az önkormányzati adóhatóságok milyen címen, mennyit kérnek.

Ezerre tehető azoknak a helyhatóságoknak a száma, ahol az ott lakók több teherrel voltak kénytelenek szembesülni. A változás eközben nem állt le.

Nagyon sok településen már a kilencvenes évektől megtalálható a kommunális adó (tipikusan ilyent fizetnek a magánszemélyek lakásuk, házuk után), de az adó mértéke sokáig nulla volt. Számos az adót alkalmazó településen szinte jelképes összeget, évi 2-3 ezer forintot szednek be. Ritkábbnak számít a húszezer forintos mérték. Emellett az önkormányzatok nem csak kommunális címen szednek pénzt. Terjed az idegenforgalmi adó (ezt a vendégek minden ott töltött éjszakája után kell fizetni) is. Ez általában 200-300 forint, de például Hévíz, Tihany vagy Hajdúszoboszló 450 forintot kér el ilyen címen.

©

A helyi adókról szóló törvény meghatározza a terhelési lehetőségeket, de a részletes szabályok eltérhetnek. Az alapvetően a vállalkozásokat érintő építményadó is sújthat magánszemélyeket. Balatonszepezden 2012 végén vezették be ezt az adónemet. Ha azonban megnézzük a települési szabályokat, akkor kiderül: az adófizetést a helyben lakók fejenként csak 30 négyzetméterig úszhatják meg (az egyedül élőknél ez 60 négyzetméterre rúg). Budakeszin is számos magánszemély kénytelen építményadót fizetni.

Az államkincstári adatok szerint tavaly a kormányváltás évéhez képest a kommunális és az építményadóból származó bevétel 30 százalékkal nőtt. Telekadóból 70 százalékkal több folyt be, mint 2010-ben. Az idegenforgalmi adóbevétel (ezt nem is mindenütt lehet kivetni) visszafogottan, 16 százalékkal nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

5000 eurós büntetést kapott az RTL II a Showder Klub miatt

5000 eurós büntetést kapott az RTL II a Showder Klub miatt

Kijárási korlátozásokat vezet be Franciaország

Kijárási korlátozásokat vezet be Franciaország