szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat pályázat érkezett azokra a koncessziós pályázatokra, amelyeket négy szénhidrogén-kutatási és három geotermikus kutatási területre hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A meghirdetett területek közül négyre érkezett pályázat.

A nemzeti fejlesztési miniszter bányászati területekre vonatkozó koncessziós felhívásai négy szénhidrogén-kutatási (a Szegedi medence délkeleti és nyugati, illetve a Battonya-Pusztaföldvár északi és déli területeire) és három geotermikus energia kutatási területre (Ferencszállásra, Kecskemétre, Jászberényre) jelentek meg még augusztusban – idézte fel közös közleményében az NFM és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH).

A kiírásokra a kijelölt napon, november 15-én beérkezett, négy területre irányuló összesen hat pályázat mindegyike formailag érvényesnek minősült – olvasható a közleményben.
 
Az MBFH a felhívások közzétételétől adatszobát működtetett, ahol a felmerült, különösen a benyújtandó dokumentumokra vonatkozó több mint száz kérdésben adtak rendszeres tájékoztatást. Az összesen 20 érdeklődő 44 pályázati kiírást vásárolt meg, a hivatalhoz fordulók ezután elsősorban a geofizikai és geológiai adatokba kértek betekintést.
 
A tervek szerint a koncessziós pályázatok elbírálása a benyújtástól számított kilencven napon belül megtörténik. Az érvényes pályázatok értékelését a nemzeti fejlesztési miniszter által létrehozott minősítő bizottság végzi majd el.

A koncesszió megadásáról a bizottság javaslata alapján a tárca vezetője dönt. Az elbírálás részletes szempontrendszerét, a koncessziós tevékenység engedélyezési eljárására, folytatására és befejezésére vonatkozó jogszabályok megjelölését, valamint a koncessziós szerződés tervezetének szövegét a pályázati kiírás tartalmazza. 
 
A beérkezett pályázatok a Szegedi medence nyugati, Battonya-Pusztaföldvár északi és déli, valamint Jászberény területekre irányultak. "A minősítő bizottság munkájának zavartalansága és a versenysemlegesség biztosítása érdekében a koncessziós pályázatban érintetteknek a beérkezett ajánlatokról és elbírálásukról készülő emlékeztető nyilvánosságra hozataláig nem áll módjukban további információt közölni" – tették hozzá.  
 
A befektetői érdeklődés és a résztvevőktől érkezett visszajelzések is visszaigazolták a fejlesztési minisztérium véleményét, amely szerint a bányászati koncessziós rendszer összhangban áll a nemzetközi iparági gyakorlattal – írta a közlemény. A tárca hozzátette, hogy a jelenlegi pályázatok tapasztalatainak összegzését, a feltételrendszer és eljárásrend finomhangolását követően új kiírások megjelentetését tervezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

A bíróság szerint az állami intézmények nem felelősek a brókerbotrányokért

A bíróság szerint az állami intézmények nem felelősek a brókerbotrányokért