szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai pénzügyi rendszerben tapasztalt stressz a 2007 előtti szintre süllyedt, de a pénzügyi szektor helyzete még mindig törékeny - állapította meg az Európai Központi Bank (EKB) szerdán pénzügyi stabilitási jelentésében, amelyet évente kétszer ad ki.

Az EKB szerint a pénzügyi stabilitást fenyegető legfontosabb kockázatok a gazdasági sokkhatások, az államkötvénypiacon tapasztalt feszültségek, a globális pénzügyi rendszer bizonytalanságai, és az eurózóna perifériáján levő államok bankjainak finanszírozási gondjai.

A jelentés szerint a rendszerszintű kockázatok visszaestek a válság előtti szint közelébe. A mutatók és az eurózóna gazdaságának alapadataiból a pénzügyi piacokon tapasztalt feszültségek oldódása rajzolódik ki. Különösen a bankok finanszírozása vált könnyebbé, de a következő időszakban még nagy esély van arra, hogy a bankok csökkenteni fogják aktivitásukat. 

A stabilitási jelentés szerint fontos lenne a megkezdett versenyképesség-javító reformok folytatása, valamint a további előrelépés az eurózónás bankunió irányába. Az EKB szerint az is fontos, hogy az európai országok hiteles garanciarendszert dolgozzanak ki a bajba jutott és támogatást igénylő bankok megsegítésére. A bankunió végső állomása egy közös betétbiztosítási rendszer kidolgozása lenne.

A világgazdaság helyzetét elemezve a jelentés megállapította, hogy egyelőre nagyobb esély van a gyengébb, mint az erősebb gazdasági növekedésre. Az EKB szerint "a globális kilábalás gyenge, és egyenlőtlenül oszlik meg az országok és a régiók között", a mérleg nyele most a gyenge gazdasági növekedés felé billen. 

Az adatok szerint Európában különösen az ingatlanpiac helyzete kedvezőtlen: gyengék a növekedési kilátások, és néhány országban tovább csökkenhetnek az ingatlanárak. Belgiumban, Finnországban, Franciaországban és egyes német városokban egyértelműen felülértékeltek az ingatlanok, ez korrekcióra szorul, azonban veszélyeztetheti majd a pénzügyi stabilitást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnügyi felügyelet alá vették a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkárt

Bűnügyi felügyelet alá vették a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkárt

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon