szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs komolyabb nézeteltérés a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsán (MT) belül, egyedül a kamatcsökkentés mértékében merült fel különbség a jegybankárok között – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Pleschinger Gyula, a testület tagja. Szerinte Magyarországnak már most is befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie.

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi államtitkára, az MT utolsó három kamatdöntésnél megszavazott 20 bázispont helyett csupán 10 bázispontos csökkentés mellett volt – idézte fel a lap. A pénteki interjúban azt mondta, azért javasolta a kisebb mértéket, mert a monetáris döntéshozók ezzel erőteljesebben üzenhették volna a piacnak, hogy az MT óvatosabb kamatpolitikára áll át.   

A magyar gazdaságpolitikai intézkedések hosszú távon fenntarthatók, ezek az üzenetek előbb-utóbb eljutnak a hitelminősítőkhöz, és ennek nyomán változhat Magyarország besorolása – véli Pleschinger Gyula, aki szerint a mutatók alapján most is befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie az országnak.

Nem vesznek részt a kormány és a bankok közötti egyeztetésekben – válaszolta annak firtatására, egyeztettek-e már arról, hogy a devizahitelesek érdekében esetleg fel kell használni a devizatartalékok egy részét. Hozzátette, az eddigi nyilatkozatok és a kiszivárogtatások alapján kevés esélyt lát a devizahitelek gyors kivezetésére, akkor pedig, ha a megoldást fokozatosan hajtják végre, nem lesz szükség a devizatartalékokra.

Arra a kérdésre, mekkora csökkenést bírnának el a tartalékok, azt válaszolta: az ország kockázati megítélését nagyban befolyásolja ez a mutató, ezért egy "megnyugtatóan magas" szintet tartanak szükségesnek.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5000 eurós büntetést kapott az RTL II a Showder Klub miatt

5000 eurós büntetést kapott az RTL II a Showder Klub miatt

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

A világ távoli szegletébe is megérkezett a koronavírus – a Marshall-szigetek eddig úszta meg a járványt

A világ távoli szegletébe is megérkezett a koronavírus – a Marshall-szigetek eddig úszta meg a járványt