szerző:
hvg.hu

Indokolt lenne Magyarország felminősítése a kormány és a Magyar Nemzeti Bank szerint, de az elemzők egyelőre nem számítanak arra, hogy az ország több hitelminősítőnél is kikerüljön a bóvliból – írta a Világgazdaság.

Egyre fokozottabb nyomás alá helyezik a nemzetközi hitelminősítőket Magyarország vezető gazdaságpolitikusai, de nehéz lesz kikerülni a bóvli kategóriából – közölte a VG.

A Moody’s és a Fitch egy szinttel tartja a befektetésre nem ajánlott kategória alatt az adósbesorolást, előbbi negatív kilátással, utóbbi stabillal. A Standard & Poor’s-nál két lépcsőfokkal áll a befektetési ajánlás alatt az ország, szintén további esetleges leminősítésre utaló negatív kilátással.

Vagyis először alapforgatókönyv szerint leginkább a kilátást kellene módosítani ahhoz, hogy felminősítsenek. Legnagyobb esélye tehát annak van, hogy a Fitch javít az ország adósminősítésén.

„A politikai kockázatok és a bankszektor kockázatai miatt úgy véljük, hogy a minősítés helyes a jelenlegi szintek környékén” – mondta a Világgazdaságnak Peter Attard Montalto, a Nomura vezető közgazdásza. Szerinte alacsonyabb besorolás a kormányzat költségvetési oldalon tett intézkedéseinek félreértelmezése lehetne.

„Ám a potenciális gazdasági növekedés nagyon alacsony, és az államadósság a költségvetési konszolidáció ellenére nem csökken” – tette hozzá. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése után is felvezették kormányzati tisztviselők, hogy a hitelminősítők is lépnek majd, és javíthatják Magyarország adósminősítését. Ám a korábbi leminősítések leginkább a kiszámíthatatlan kormányzati intézkedések, valamint a gyenge növekedési kilátások miatt következtek be.

„A közelmúltban két hitelminősítő – a Moody’s és az S&P – is megerősítette a besorolást, és a kilátást is negatívan hagyták” – mondta a lapnak Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint feltörekvő piaci összehasonlításban a külső adósságunk, az államadósságunk, valamint annak devizaaránya továbbra is magas annak ellenére, hogy a folyó fizetési mérlegünk a válság közben javult.

„A fizetési mérleg ugyanakkor leginkább 2009-10-ben lendült pluszba, a sokkszerű alkalmazkodás közepette” – tette hozzá. Szerinte a gazdaságpolitika döntési mechanizmusa viszont kiszámíthatatlan, és intézményrendszer rendkívül gyenge.

„A magánnyugdíjpénztárak de facto felszámolása, a vállalati államosítási törekvések, a különadók, valamint a Költségvetési Tanács stábjának felszámolása rendkívül negatívan hatott” – mondta Bebesy. „A versenyképességünk is romlott, ami szintén visszavezethető az intézményi gyengeségre. Súlyos érvek vannak, hogy ne minősítsék fel Magyarországot” – véli.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

A véreskezű sztárszakács

A véreskezű sztárszakács

Merkel is megszólalt a Brexit halasztásáról

Merkel is megszólalt a Brexit halasztásáról

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben