szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzetközi szinten magasnak mondható a magyar adósságon belüli devizaadósság 50 százalékos aránya – mondta Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese.

A magyar adósságon belül fokozatosan le kell építeni a devizaadósságot, mivel annak közel 50 százalékos részaránya nemzetközi szinten magasnak mondható, emellett kockázatos is – hangsúlyozta Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese szerdán a Magyar Közgazdasági Társaság és a TAS-11 Kft. Válságfogyatkozás című konferenciáján.

A vezérigazgató-helyettes előadásában kifejtette: a devizaadósság fokozatos csökkentése úgy érhető el, hogy a lejáró devizaadósságot alapvetően devizából, a lejáró forintadósságot pedig forintból újítják meg, és a költségvetési hiányt is forintból finanszírozzák. Egy ilyen stratégiával 1997 és 2004 között 40-ről 25 százalékra sikerült levinni a devizaadósság részarányát, vagyis ez jó stratégia, de időbe telik.

Az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese szerint a belföldi befektetők súlyát is növelni kell: a lakosságnak mindig is fontos szerepe volt az állampapírok értékesítésében, tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt