szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Juhász Miklós szerint fontos a a verseny érvényesülését elősegítő, kiszámítható jogszabályi környezet.

Emlékeztetett: novemberben az Országgyűlés elfogadta a versenytörvény módosítását. Ez egyebek mellett a vállalkozások összefonódásának ellenőrzése során egyértelműsíti az engedélyezési eljárást, csökkenti az ügyintézési határidőt. Pontosítást nyertek továbbá a védelmet élvező adatok, és az iratbetekintés speciális szabályai is. Egyszerűbbé vált a jogalkalmazás a gazdasági reklámtevékenységet, valamint az összehasonlító reklám tilalmát illetően, átláthatóbbá válnak az eljárási szabályok. A törvénymódosítás következményeként megszűnik a hivatali dolgozók státuszában meglévő indokolatlan párhuzamosság, és a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó szabályozáshoz hasonló kiszámítható életpálya lehetősége áll a versenyhivatali munkatársak előtt.

Ez év júliusától hatályos az új büntető törvénykönyv (Btk.) azon passzusa is, amely rendezi az engedékenység keretében felmerülő korábbi problémákat - hívta fel a figyelmet az elnök hozzátéve, hogy így, az a közbeszerzési kartellszereplő, aki a tevékenységét a GVH előtt feltárja, már nemcsak a versenytörvény alapján kiszabható bírság, hanem - adott esetben - akár a büntetőjogi szankció alól is mentesülhet. Az elnök abban bízik, hogy a módosítás révén növekedhet az engedékenységi kérelmek száma, és így a kartellfelderítés hatékonysága is javul.

A kiszámítható jogalkalmazás elősegítése érdekében 2013-ban hét különböző tájékoztatót, útmutatót adott ki a GVH illetve a Versenytanács elnöke - ismertette Juhász Miklós. Mint mondta, a hivatal célja, hogy ezekkel az eszközökkel is elősegítsék és növeljék a jogalkalmazás kiszámíthatóságát. Több dokumentum jelent meg a fúziókontroll eljárás egyes szabályairól, de született tájékoztatás a közigazgatási hatósági eljárásban alkalmazható egyszerűsített hatósági eljárás, illetve az engedékenységi szabályok alkalmazásáról is

A GVH az idén folytatta a fúziós eljárásrendjének fejlesztését és a korábban megvalósított hatékonyságnövelő intézkedések további finomhangolását is elvégezte. A versenyhatóság lépéseinek eredményeképpen tovább csökkent az összefonódások engedélyezésének határideje. Így 2010-hez képest az I. fázisú fúziós ügyek elintézésének határideje ötödére csökkent, míg a 2012-től alkalmazható, indoklást nem tartalmazó döntések esetében az ügyintézési határidő átlagosan 14 nap - mondta.

A GVH elnöke elmondta, hogy a versenyhatóság 2013-ban, a tavalyihoz hasonlóan 116 ügyet zárt le, és hozzávetőlegesen ugyanennyi eljárást indított. Az év során kiszabott mintegy 11,5 milliárd forintnyi bírság, a hivatal történetében az eddigi legmagasabb összegű. Ennek a legjelentősebb részét a nagy visszhangot kiváltó banki kartell adta. A 11 hitelintézettel szemben kiszabott, megközelítőleg 9,5 milliárd forintos bírságot a végtörlesztések akadályozása érdekében megvalósított összehangolt magatartás miatt szabta ki a Versenyhivatal.

A versenyfelügyeleti eljárások arányát tekintve az elmúlt évben is a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal kapcsolatos ügyek voltak túlsúlyban - tette hozzá. A fogyasztóvédelmi ügyek az összes eljárásoknak változatlanul több mint felét teszik ki - mondta az elnök. Az elmúlt időszakban a GVH a sérülékeny fogyasztókat érintő piaci magatartásokat kezelte kiemelten, így például a gyógyhatást ígérő, illetve kiskorúaknak szóló kommunikációkat vizsgálata. Az elnök utalt arra, hogy a fogyasztói csoportokkal kapcsolatban eddig csak a GVH járt el, de látható, hogy ez önmagában nem elég a probléma megoldására. Ezért is pozitív, hogy a jogalkotó is lépett az ügyben.

Az idei év kiemelt vizsgálatai közé sorolta az elnök azt az online szobafoglalások piacán végzett ellenőrzést is, amelynek célja a szállodai és más szálláshelyek webes felületeken történő közvetlen és viszonteladói értékesítés volt. Így, különösen az online szállásközvetítők által alkalmazott, úgynevezett árgarancia intézményének működésével kapcsolatos piaci folyamatok megismerése és értékelése volt a vizsgálat középpontjában. A GVH olyan körülményeket azonosított, amelyek arra utaltak, hogy az árgarancia intézményének gyakorlata korlátozhatja a versenyt a szállodai szolgáltatásokat kínáló portálok között.

Kiemelte: piaci jelzésekre reagálva a GVH 2012-ben megalkotta a - fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal kapcsolatos ügyekben tett - kötelezettségvállalásokra vonatkozó közleményét. Annak alkalmazására először az idén, egy sérülékeny fogyasztói kört érintő ügyben került sor. Elmondta: az eljárás alá vont vállalta, hogy a GVH által meghatározott többmilliós költségkerettel, huzamos időn keresztül folytatott edukációs kampány keretében, a médiában, interneten és kiadványok útján növeli a fogyasztói tudatosságot, különösen a vizsgálattal érintett területen, de általánosságban is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Most egy hatalmas argali juhot ölt meg a Cecil oroszlánt lelövő fogorvos

Most egy hatalmas argali juhot ölt meg a Cecil oroszlánt lelövő fogorvos

Csak nézzen a vörös fénybe – egyszerű módszert találhattak a látás javítására

Csak nézzen a vörös fénybe – egyszerű módszert találhattak a látás javítására

Ezer fát menthetnek meg Óbudán, ha sikerül megakadályozni a kormány terveit

Ezer fát menthetnek meg Óbudán, ha sikerül megakadályozni a kormány terveit