szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olaszországnak politikai stabilitásra van szüksége, hogy növekedjen a gazdaság, és tovább csökkenjenek az államkötvények hozamai – idézte Fabrizio Saccomanni olasz gazdasági minisztert a la Repubblica című napilap hétfőn.

A kedvező makrogazdasági adatok miatt előző héten csökkentek az olasz és a spanyol államkötvények hozamai. A német államkötvények hozamaihoz képest mért kockázati prémium először esett 200 bázispont alá 2011 közepe óta. Saccommanni szerint azonban a spanyol hozamok jobban mérséklődtek, mint az olaszok, hála a stabilabb spanyol politikai helyzetnek.

"Ez megmagyarázza a különbséget a mi (olasz) kamatfelárunk és az övék (spanyol) között. A pénzügyi elemzők összekapcsolják az Olaszországban még mindig meglévő politikai bizonytalanságot a gazdasági kilátásokkal. A politikai stabilitás kulcsfontosságú, ezt mindenkinek meg kell értenie" – mondta Saccomanni.

Saccommanni szavainak érdekes keretet adott, hogy miniszterhelyettese, Stefano Fassina szombaton mondott le politikai viták miatt.

A viszonyítási alapnak tekintett tízéves lejáratú olasz államkötvények hozama hétfőn 3,93 százalék volt, a spanyol kötvényeké 3,89 százalék, a német kötvényeké 1,92 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A katari vb-stadionok több ezer élet árán épülnek

A katari vb-stadionok több ezer élet árán épülnek

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

Karácsony Gergely önkéntes karanténba vonult

Karácsony Gergely önkéntes karanténba vonult