szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikeresen tért vissza Írország a tőkepiacra: óriási volt a befektetői érdeklődés kedden a tízéves ír államkötvény iránt.

A dublini kormány 3-4 milliárd euró értékben akart eladni a papírból, amelyre több mint 14 milliárd euró értékű ajánlat érkezett. Az átlaghozam számítások szerint 3,53 százalék lesz.

Az új ír államkötvény iránti rendkívüli kereslet hatással volt más hozamokra is: a másodpiacon nyolcéves mélypontra, 3,27 százalékra csökkent a tízéves ír állampapír hozama, és csökkentek a spanyol és a görög hozamok is.

Írországot 2010-ben az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap 85 milliárd eurós mentőöve mentette meg az államcsődtől, miután az ingatlanpiaci buborék kipukkanása megingatta az ország bankrendszerét. Dublin december 15-én hivatalosan is kikerült a trojka felügyelete alól.

Az ír munkanélküliség 12,5 százalékra csökkent tavaly a 2012-ben mért 15,1 százalékos csúcsról, és 2015-ben várhatóan sikerül leszorítani a hazai össztermék 3 százalékára az államháztartási hiányt. Az államadósság ugyanakkor továbbra is Írországban az egyik legmagasabb az Európai Unióban, a GDP 124 százaléka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
363 forint felett egy euró

363 forint felett egy euró

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

Gördeszkázás mint olimpiai sportág? - Mire számíthatunk még 2021-ben Tokióban?

Gördeszkázás mint olimpiai sportág? - Mire számíthatunk még 2021-ben Tokióban?