szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután az elmúlt hónapokban mind a politikusok, mind a szurkolók felhívták a figyelmet a brazil belföldi repülőjegy árakkal kapcsolatos visszásságokra, az Azul légitársaság pénteken korlátozta saját jegyárait a vb idejére. A társaság az egy útra szóló jegyek esetében 450 dollárnál húzta meg a határt, a június 12. és július 13. közötti időszakban.

Brazília körülbelül 600 ezer külföldi futballszurkoló érkezésére számít, a világbajnokság alatt mindez kiegészül még a mintegy 3 millió hazai drukkerrel. A mérkőzések helyszínei közötti hatalmas távolságok legegyszerűbben repülővel hidalhatóak át, ám a brazil belföldi légi-, és felszíni közlekedés infrastruktúrája sokak szerint nem képes fogadni ezt a tömeget. A brazil kormány azonban mindenáron elkerülné, hogy külföldi légitársaságok használják ki a kínálkozó alkalmat, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak belföldi társaságok indítsanak járatot ebben az időszakban. Ezért is kérvényezte az Azul további 310 extra repülőjárat engedélyezését a brazil légvédelmi szervezettől (ANAC).

Azt is el akarják kerülni, hogy a megnövekedett kereslet, valamint kedvező piaci helyzetük nyomám az egekbe emeljék a brazil légitársaságok a jegek árát. Ezért mind a szurkolók, mind a politikusok önmérsékletre hívják fel a vállalatok fiogyelmét, aminek már meg is van az első eredménye: az Azul légitársaság jegyárainak korlátozását jelentette be a vb idejére – írja az AFP. A cég június 12. és július 13. között egy útra érvényes jegyei nem lehetnek drágábbak 450 dollárnál.

Tavaly októberben a brazil kormány külön bizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy figyelemmel kövesse és megakadályozza a különböző szállás-, és repülőjegy árakkal kapcsolatos visszaéléseket. A szakértők szerint azonban a reptereknél és az azokat összekötő úthálózatban tapasztalható hiányosságok még a jegyáraknál is komolyabb fejfájást okozhatnak a Brazíliába látogatóknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!