szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Heti öt nap helyett heti egy napra redukálták januárban az ügyfélfogadást a Pest megyei földhivatalokban, mert nem győzik a sok földhasználati bejelentés feldolgozását.

Bosszankodnak az ügyvédek, a Budakörnyéki Járási Földhivatal ugyanis heti ötről egy napra csökkentette az ügyfélfogadási napok számát – jelezte egy olvasónk, aki szintén ügyvéd, és kedden dolga végezetlenül kellett távoznia a hivatalból. Mint megtudtuk, a korlátozás az összes járási földhivatalt érinti Pest megyében, és január 13-tól január 31-ig csak hétfőn fogadják az ügyfeleket.

A korlátozásra a Pest megyében keletkezett nagyszámú földhasználati bejelentés feldolgozásának meggyorsítása érdekében van szükség – indokolta az intézkedést a Pest Megyei Kormányhivatal. Hozzátették viszont, hogy a Budakörnyéki Járási Földhivatal Lurdy-házban lévő kirendeltségén az ügyfélfogadás változatlan januárjában is, a hét minden napján valamennyi Pest megyei lakos igénybe veheti az ügyfélszolgálatot, ha szüksége van rá. Február 1. napjától kezdődően a járási földhivatalok újra a megszokott rendben fogadják ügyfeleiket.

A kerteket is be kell jelenteni

Azt, hogy miért keletkezett ekkora tumultus Pest megyében, nem sikerült kiderítenünk. A jelenleg hatályos törvényi rendelkezések alapján valamennyi földhasználónak földhasználati bejelentést kell tennie (mégpedig területi korlát nélkül). Földhasználó a törvény szerint az, akinek termőföldje van és annak használatát nem engedte át más részére. Ha valaki bérbe vesz földet, azt is be kell jelenteni, a használat megkezdésétől számított 30 napon belül. Bejelentést kell tenni a külterületi (ide értve a zártkerteket is) és belterületi termőföldként nyilvántartott földekről is (utóbbi lehet például szántó, szőlő, gyümölcsös, gyep, kert, nádas és fásított terület művelési ágban).

©

A földhasználatot egyébként már tavaly április 30-ig be kellett jelenteni, de mivel sokan nem tették meg, még tavaly szeptember 30-ra tolták ki a határidőt. Ez volt a legutóbbi érvényes határidő, de valószínűleg sokan kicsúsztak  ebből is. A bejelentést elmulasztó földhasználót felszólítják, és ha 30 napon belül nem tesz eleget a felszólításnak, megbírságolják. A bírság mértéke a föld ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona értékének ezerszerese, de nem lehet kevesebb a behajtható köztartozás legkisebb összegénél, ami jelenleg tízezer forint.

Mire jó ez az egész?

A Pest Megyei Kormányhivatal magyarázata szerint a földhasználat bejelentésének célja a földhasználati nyilvántartás teljes körűvé tétele és egyben egy központi földhasználati adatbázis létrehozása, aminek eredményeképpen a hazánkban rendelkezésre álló termőföldterületek használata átláthatóvá válik, és ellenőrizni lehet majd a mező- és erdőgazdasági földekre vonatkozó szerzési korlátozásokat. A tavaly júliusban kihirdetett mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény szerint idén május 1-jétől csak legfeljebb egy hektár földet vehet az a magyar vagy uniós állampolgár, aki nem minősül földművesnek.

A földműves kritériumait első látásra nem könnyű teljesíteni. A törvény szerint ugyanis az tekinthető földművesnek, akinek vagy mezőgazdasági, vagy erdészeti végzettsége van, vagy ha ez nincs, akkor legalább 3 éve mezőgazdasággal, erdőgazdasággal foglalkozik Magyarországon, és igazolni tudja, hogy ebből árbevétele származott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!