szerző:
MTI

Az MSZP visszaéléseket gyanít a Hortobágyi és a Kőrös-Maros Nemzeti Park földjeinek bérbeadásánál.

Gőgös Zoltán, a szocialisták mezőgazdasági szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a hortobágyi földeket évtizedek óta használó berettyóújfalui gazdák keresték meg azzal, hogy a földbérletpályázat eredményeként számukra ismeretlenek nyerték el a település határában lévő földeket.

Az MSZP-s képviselő a napokban erre hivatkozva felszólította a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy állítsa le a hortobágyi legelők bérbeadását. Véleménye szerint a pályázati kiírás nem veszi figyelembe a jelenlegi földhasználók érdekeit, nem ír elő például meglévő állattartást.

Gőgös Zoltán elmondta, a Kőrös-Maros Nemzeti Park területén egy 300 hektáron legeltető gazdától úgy vettek el 120 hektár földet, hogy azon volt az itatóhelye. Egy évszázadok óta juhászattal foglalkozó családnak pedig egy általuk 52 éve használt állami földet kellett visszaadnia - folytatta, megjegyezve: korábbi földbérletpályázatokhoz hasonlóan most is előfordult, hogy nem helyben lakók nyertek a pályázaton, mivel a győzteseknek csak a bejelentett lakcíme van a pályázatban előírt távolságon belül. Kitért arra is, hogy a győztesek között van, aki a pályázati kiírással ellentétesen 300 hektárnál több földet nyert el.

Véleménye szerint újabb "előre leszervezett földmutyiról" van szó, a pályáztatás pedig csak álca volt. Mint mondta, a szóban forgó földek gyenge minőségűek, legelők, amelyekért a nyerteseknek minimális bérleti díjat kell fizetniük, ugyanakkor - a környezetvédelmi előírások miatt - jelentős összegű európai uniós támogatásra számíthatnak. Eleshetnek viszont az újonnan bevezetett támogatástól azok, akik évtizedek óta támogatás nélkül használták a földeket.

Gőgös Zoltán elmondta: szerdán találkozik a helyi gazdálkodókkal, majd elmegy a Hortobágyi Nemzeti Parkba, hogy megismerje a földbérletpályázatok elbírálásának szempontjait és a döntésben részt vevők kilétét.

Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy az ügyészség korábban több, földügyben tett feljelentését azzal utasította el, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet munkatársai nem számítanak hivatalos személynek, így nem követhetnek el hivatali visszaélést. Ezzel szemben a hatósági jogokkal rendelkező nemzeti parkok dolgozói hivatalos személynek minősülnek - hívta fel a figyelmet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban