szerző:
MTI

Földjei elvesztésétől tart harmincnyolc zempléni és abaúji település több ezer családja, miután a terület kezelője, az Aggteleki Nemzeti Park arról értesítette őket, hogy kisajátítja a földterületeket. Ennek azonnali leállítását követelik, és ezt levélben tudatták Orbán Viktor miniszterelnökkel – tájékoztatta az MTI-t Köteles László (Fidesz–KDNP), a zempléni Komlóska polgármestere csütörtökön.

A polgármester közleményében azt írta: az Aggteleki Nemzeti Park kisajátítja a zempléni emberek földterületeit, 38 települést és több ezer családot érint a kisajátítás, erről az elmúlt év végén, karácsonyi előtt kaptak értesítést az érintettek.

"Az egész térséget váratlanul érte a tulajdonvesztés híre, nagy felháborodást okoz a helyiekben, nagy társadalmi összefogás készül a kezdeményezés ellen" – fogalmaz a település polgármestere, hozzátéve: "a kisajátítás sajnos nincs tekintettel a jelenlegi forgalmi értékekre, a piaci ártól jóval olcsóbban kívánják megszerezni a földterületeket", aranykoronánként 30-110 ezer forintért, miközben a Zemplénben a gyakori aranykoronaérték ennél jóval magasabb.

Ezért a térség települései kilátástalan helyzetbe kerülnek, az itt élőknek nem marad élettere – tette hozzá Köteles László. Mint írta: a zempléni hegyi falvak sajátossága volt eddig is, hogy a közigazgatási területük jelentős része, 70-80 százaléka állami tulajdon volt, míg a maradék a helybéliek megélhetését szolgálta, de ezt is nehezítették a rendezetlen tulajdonviszonyok.

"Követeljük, hogy azonnal állítsák le a kisajátításokat, a megkezdett eljárásokat vonják vissza, újabbakat ne indítsanak, és ezt még a választási kampány előtt törvényben is biztosítsák, hogy az egyrészt véglegesen megnyugtató megoldást hozzon, másrészt ne lehessen a választási kampány része, de a választást követően se lehessen újra elővenni" – tette hozzá a polgármester.

Az MTI-hez eljuttatott levél a 38 érintett települést név szerint említi, közöttük található Telkibánya, Sárazsadány, Abaújszántó, Regéc, Hejce, Boldogkőváralja, Sátoraljaújhely, Mád, Tállya.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hollywoodi színészcéh közleményben vádolta meg az amerikai filmakadémiát

A hollywoodi színészcéh közleményben vádolta meg az amerikai filmakadémiát

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

A Spar után az Auchan is nagyot emel a béreken

A Spar után az Auchan is nagyot emel a béreken

Sokba kerültek a rasszista megjegyzések a Nobel-díjas kutatónak

Sokba kerültek a rasszista megjegyzések a Nobel-díjas kutatónak

A közmédia egyik vezetője Hadházynak: Tökéletesen jónak látom a közmédia híradóit

A közmédia egyik vezetője Hadházynak: Tökéletesen jónak látom a közmédia híradóit