szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolcszázmillió forintból újulhat meg a budapesti Duna-korzó, csaknem hétszázmillióból pedig a Mátyás-templom és a Halászbástya környéke - az erről szóló kormánydöntés a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. Félmilliárdot kap a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatala is.

A határozat szerint Pintér Sándor belügyminiszter február 15-ig köt támogatási megállapodást az V. kerületi önkormányzattal a Duna-korzó felújítására biztosított 798 millió forintos költségvetési támogatás felhasználásának és elszámolásának feltételeiről.

Ugyanez a határidő az I. kerületi önkormányzattal kötendő megállapodás aláírására. Utóbbi értelmében 693 millió forintból rendezhetik a Mátyás-templom és a Halászbástya környékét. A támogatást a rendkívüli kormányzati intézkedésekre fenntartott költségvetési keretből csoportosítja át a kabinet azonnali határidővel.

A kormányhatározatban egyúttal 500 millió forintot biztosítottak a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának működésére. Az öttagú testület elnökét és két tagját várhatóan jövő héten választja meg a parlament. A fennmaradó két tagot a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevezi meg.

A kabinet emellett úgy határozott, az erőforrás- és a nemzetgazdasági miniszternek gondoskodnia kell arról, hogy a 2015-ös, a 2016-os és a 2017-es büdzsé tervezésekor évi 50 millió forintot biztosítsanak a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. működésére.

Módosított a kormány az irányítása alá tartozó költségvetési szervek eszközbeszerzéseire vonatkozó határozatán, megtiltva telefonok beszerzését, megengedve ugyanakkor más műszaki berendezések és gépek vásárlását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!