szerző:
MTI

A magyar álláspont nem változott a földtörvényt illetően az osztrák szakminiszter által felvetett kérdésekben - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken, miután a Kurier című független osztrák napilap azt írta: Andrä Rupprechter osztrák néppárti (ÖVP) földművelésügyi miniszter az Európai Unió belpiaci biztosa, Michel Barnier támogatását kérte a "vitatott" magyar földtörvény, illetve annak az úgynevezett haszonélvezeti szerződésekre (zsebszerződésekre) vonatkozó rendelkezései ügyében.

A lap felidézte, hogy az osztrák miniszter csütörtökön Bécsben tárgyalt az EU-biztossal, és azt kérte tőle, az unió vizsgálja meg a magyar jogszabályt ezekre a szerződésekre vonatkozóan. Az APA osztrák hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy hány osztrák gazdát érint a törvény, osztrák hivatalos adatok szerint mintegy 200 osztrák földműves összesen 200 ezer hektáron gazdálkodik Magyarországon. Ők a meghatározott időszakra vagy élethossziglanra szóló haszonélvezeti szerződések költségeit előre kifizették, de az új földtörvény értelmében 2014. május 1-jétől kártérítés nélkül elvesztik haszonélvezeti jogaikat. 

Budai Gyula elmondta, hogy a magyar álláspontot már múlt csütörtökön részletesen ismertette Johannes Leibetsederrel, a budapesti osztrák nagykövetség ideiglenes ügyvivőjével a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A magyar vidékfejlesztési tárca államtitkára szerint az osztrák agrárminiszternek elsősorban azokkal az osztrák gazdákkal kellene leülnie tárgyalni, akik haszonélvezeti jogot alapítottak magyar termőföldre. Ezt pedig tették azért, hogy a magyar törvényeket kijátszva tulajdonjogokat szerezzenek, a haszonélvezet alapításával pedig legalizálni próbálták a zsebszerződéseket, ami színlelt szerződésnek minősül - tette hozzá.

Budai Gyula hozzáfűzte: a haszonélvezet jogot az új magyar törvényi rendelkezések szerint csak közeli hozzátartozók esetében lehet meghatározni. Addig Andrä Rupprechtert nem érdekelte a kérdés, amíg a magyar parlament ezt a jogszabályt meg nem hozta, ezt követően kezdett nem tetszeni az osztrákoknak az új magyar földforgalmi törvény - jegyezte meg.

Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány és az agrártárca alapvető célkitűzése a magyar termőföld megvédése, ehhez pedig a jogi környezetet az új földforgalmi törvény teremtette meg. Megjegyezte: arról már múlt csütörtökön tudomása volt, hogy az osztrák agrárminiszter az Európai Bizottságához, illetve a görög elnökséghez fordul az ügyben, valamint, hogy tájékoztatta a magyar földforgalmi törvénnyel kapcsolatos kifogásairól Dacian Ciolost, az unió agrárbiztosát is. Budai Gyula véleménye szerint az nem járható út, hogy az osztrákok "minden létező fórumon bepanaszolják Magyarországot és ezt követően pedig tárgyalni szeretnének az ügyben".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi