szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hollandia gazdasága gyorsabban növekedne, ha az ország kilépne az Európai Unióból és feladná az eurót – állította Geert Wilders holland populista politikus egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A Szabadságpárt vezetője - egy pártja által megrendelt jelentésre hivatkozva - azt mondta: az EU elhagyása esetén a holland gazdaság termelése tíz éven belül tíz százalékkal nagyobb lenne, mintha az ország az EU tagja maradna, és minden holland háztartás nagyjából 10 ezer eurót nyerne a kilépéssel a következő két évtizedben.

A jelentést a Capital Economics nevű brit elemzőcég készítette, amely már eddig is az eurózóna megszüntetésének szószólója volt.

"(A kilépés) azt jelentené, hogy többet nem kéne milliárdokat fizetnünk Brüsszelnek és a gyenge dél-európai országoknak. Milliárdokat spórolhatunk, ha felszabadítjuk magunkat az európai uniós szabályozások alól. Véget vethetünk a tömeges bevándorlásnak, és nem kell szociális támogatást fizetünk például a románoknak és a bolgároknak" – mondta Wilders a sajtótájékoztatón.

A jelentés szerint az EU elhagyásának egyik előnye az unió költségvetésébe való befizetések megszűnése lenne (Hollandia számára a legnagyobb az egy főre eső hozzájárulás), a másik pedig az, hogy az eurózónából való kilépéssel Hollandia ismét önálló, az ország gazdasági érdekeit jobban szolgáló monetáris politikát tudna folytatni.

A kormány szerint ugyanakkor az euró feladása pénzügyi válsághoz vezetne, az EU-ból való kilépés pedig alapjaiban rengetné meg az európai kereskedelemtől erősen függő holland gazdaságot. Jeoren Dijsselbloem pénzügyminiszter Wilders szavaira reagálva azt monda, "nagyon nem lenne bölcs" kilépni az EU-ból.

Szakértők szerint az EU-kilépés nem reális Hollandia számára, és felmérések szerint a hollandok többsége EU-párti. Ugyanakkor a 2008 óta stagnáló és kemény megszorításokkal szembenéző országban nagy népszerűségnek örvend Wilders EU-szkeptikus és bevándorló-ellenes pártja, amely felmérések szerint egyedül annyi helyet nyerne a parlamentben, mint a kormánykoalíció két pártja együttvéve, ha most vasárnap lennének a választások.

Az EU-t korábban "náci államnak" nevező Wilders tavaly novemberben unióellenes szövetséget kötött a francia Nemzeti Fronttal, a szélsőjobboldali pártok a tavaszi EU-választásokat követően közös EU-szkeptikus frakciót akarnak létrehozni az Európai Parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van