szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A huszonegy év alatt visszafizetendő 10 milliárd euróra mozgó kamatozásról állapodott meg szerdán Moszkvában a két fél a paksi erőmű bővítése kapcsán - közölte Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint nem kell a 10 milliárd eurónyi hitelkeret teljes összegét felhasználni.

Az elérhető piaci feltételeknél kedvezőbb a paksi erőműberuházás finanszírozásáról létrejött szerződés. A huszonegy év alatt visszafizetendő 10 milliárd euróra mozgó kamatozásról állapodott meg szerdán Moszkvában a két fél - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtök reggel az M1 Ma reggel című műsorában.

Az első tizenegy évben négy százalék alatti eurókamatot mondott a miniszter (a NGM tájékoztatása szerint pontosan 3,95 százalék), a második szakaszban 4,5 százalékos lesz a kamat, a harmadik, befejező időszakban pedig 4,9 százalékos kamatozású lesz a hitel.

Varga Mihály szerint a feltételek rendkívül kedvezőek az országnak, mert ilyen hosszú futamidejű hitelek a piacon nincsenek és olcsóbb is, mintha Magyarország venné fel.

Tíz évig épül majd a két blokk - beleértve a tervezésre, előkészítésre szánt első öt évet -, egy féléves beüzemelési idő van még 2025-ig és a 21 éves törlesztési idő 2046-ig tart, tehát 36 évre szóló megállapodásról van szó - hangsúlyozta a miniszter. A szerződés előtörlesztésre is lehetőséget ad - tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter, szintén csütörtök reggel, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, elmondta, nem kell a 10 milliárd eurónyi hitelkeret teljes összegét felhasználni. Mivel tenderen fog kialakulni jó néhány ár a beruházáshoz, ezért várható, hogy a keretösszegnél kisebb lesz a ténylegesen felhasznált pénz - mondta.

A miniszter szerda a HírTV-nek arról beszélt, a megállapodást be fogják nyújtani elfogadásra az Országgyűlésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!