szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kopint-Tárki téli negyedéves konjunktúratesztjének eredményei szerint igen kedvező folyamatok zajlottak le 2013 utolsó negyedévében a magyar feldolgozóiparban: csaknem az összes, a jelenlegi helyzetet és a kilátásokat mérő konjunktúra-indikátor jelentősen emelkedett az őszi állapotokhoz képest.

A Kopint-Tárki keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: a konjunktúrabarométer az októberi 50 pontról januárban 58-ra, a bizalmi index 49 pontról 56 pontra emelkedett. Az 50 pont körüli teljesítmény jelenti a stagnálást az ágazatban, az ennél kisebb érték zsugorodásra utal. 

A határozott optimizmus mellett ugyanakkor néhány mutatón a vállalatvezetők óvatossága bújik meg: habár a termelési és értékesítési mutatók emelkedő tendenciát jeleznek, és a kapacitáskihasználtság is 70 százalék körül mozog, se a rendelésállomány, se a foglalkoztatási kilátások nem javultak érdemben - hívta fel a figyelmet a Kopint-Tárki. 

Rendkívül kedvező, hogy a belföldi piac élénkülni látszik, ez azonban aszimmetrikus; míg az élelmiszeripar és járműipar továbbra is "húzza" az egész feldolgozóipart, a textilipar és az elektronikai ipar jelenleg is gyengélkedik és a gyógyszeripar is nehéz periódust él át.

Hasonló jelenségek figyelhetőek meg az exportpiaci kilátások esetében is. A legtöbb ágazatban kifejezetten jók a külpiaci értékesítési prognózisok, ugyanakkor az elektronikai, valamint a papíriparban már több vállalat akad, ahol inkább az exportkereslet lanyhulásáról számoltak be - olvasható a közleményben. Annak ellenére, hogy a felmérés a forint/euró árfolyam jelentős mértékű gyengülése idején készült, kevesebben panaszkodtak a gazdasági környezet bizonytalanságára és kereslethiányra. 

Megegyezik a vállalatvezetők véleménye abban is, hogy a magyar gazdaság rövid távú kilátásai alapvetően pozitívak, ugyanakkor jelenlegi helyzete még korántsem kielégítő (50 pont alatti szint még kedvezőtlen megítélést jelez), habár sokkal jobb, mint néhány negyedévvel korábban. Többen gondolják úgy, hogy a hazai és az uniós támogatási rendszerek hatékonysága alacsony, ez pedig érzékelhető keresletcsökkenést eredményez mind a hazai, mind a külföldi piacokon - írták. Összességében 2014 határozottan kedvező évnek ígérkezik a magyar feldolgozóipar számára, az ágazat ipari termelésének volumenét éves átlagban 6-8 százalék körüli értékre becsülik a Kopint-Tárki kutatói.

A kutatóintézet a feldolgozóipar több ágazatának várható ipari termelésére is becslést adott. E szerint 2014 első negyedévében egy százalék feletti bővülés várható a fafeldolgozás, papírtermékek gyártása, nyomdai tevékenység alágban, a vegyi anyagok és termékek gyártásában, a fémalapanyag és fémfeldfolgozási termékek gyártásában, a járműgyártásban, a villamosberendezés-gyártás valamint a gép, gépi berendezés gyártásában. A textil-, a gyógyszergyártás területén +0,9 és -0,9 százalék közötti változást, a számítógép, elektronikai termékek gyártásában pedig 1 százalék alatti visszaesést valószínűsít a Kopint-Tárki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!