szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A minisztérium a pénzügypiacokon tapasztalt volatilitás növekedésével, az árfolyamok változékonyságával indokolta a döntést.

Az orosz pénzügyminisztérium felfüggesztette a nemzeti tartalékalapba történő devizavásárlást a belső piacon – közölte kedden a tárca. A minisztérium a pénzügypiacokon tapasztalt volatilitás növekedésével, az árfolyamok változékonyságával indokolta a döntést. A moszkvai tőzsde jelentős, 12,7 százalékpontos gyengüléssel zárta a hétfői kereskedési napot. Délután az eurót 50,21 rubel, a dollárt 36,44 rubel árfolyamon jegyezték.

Az orosz pénzügyminisztérium február 20-án kezdte meg a nyílt piacon napi 100 millió dollárt felvásárlását a nemzeti tartalékalap növelésére, és május végéig mintegy 6 milliárd dollárt tervezett beszerezni. Makszim Oreskin, az orosz pénzügyminisztérium hosszú távú tervezési főosztályának vezetője azt mondta, hogy napi 3,5 milliárd rubelt (majdnem 22 milliárd forint) terveztek költeni devizára és május végéig mintegy 212 milliárd rubel értékben (körülbelül 1330 milliárd forint) akarnak devizát vásárolni.

Az orosz pénzügyminisztérium vezető tisztviselője közölte, amint visszatérnek a nyílt devizapiacra, vagy a határidőkön kell változtatniuk, vagy meg kell növelniük a napi felvásárlás összegét. "A rugalmasság megmarad a műveleteinkben" – mondta Oreskin. Azt is hozzátette, hogy a pénzügyminisztérium nem köteles mindent (a devizát) a piacon megvásárolni, hanem részben az orosz jegybanktól közvetlenül is beszerezhetik a devizát a nemzeti tartalékalap feltöltésére. A rubelt a pénzügyminisztérium devizavásárlása gyengíti, de az orosz nemzeti fizetőeszköz árfolyamának zuhanáshoz hozzájárul a krími válság is. 

Az orosz jegybank hétfőn bejelentette, hogy a belső devizapiacon tapasztalt volatilitás miatt naponta fogja meghatározni az árfolyam-politika paramétereit, az aktuális helyzetet értékelve. A központi bank az idén már harmincadszor, márciusban először volt kénytelen beavatkozni dolláreladással a rubel védelmében, mert a rubel tovább gyengült a dollárból és euróból álló devizakosárhoz képest.

Tavaly december elején Moszkvában bejelentették, hogy Oroszország 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán állampapírokat a szomszédos ország megsegítésére. Ezt az akkor még Ukrajna államfőjeként tárgyaló Viktor Janukovics és Vlagyimir Putyin orosz államfő elnökletével tartott orosz–ukrán államközi bizottság ülésén közölték. Oroszország tavaly decemberben 3 milliárd dollár értékű ukrán eurókötvényt megvásárolt, de a további ügyletet leállította az ukrajnai belpolitikai válság miatt.

Moszkva most a Krími Autonóm Köztársaságnak ígért pénzügyi-gazdasági támogatást. A pénzügyminisztériumnak kedden kell beterjesztenie ezzel kapcsolatos elképzeléseit

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!