szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján a visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok vagyonából 2013 végére 0,2 milliárd forint maradt meg, vagyis két és fél év alatt majdnem 3000 milliárd forintot használtak fel – írja az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján a Portfólió.hu.

A felhasznált pénz nagyobb része adósságcsökkentésre és IMF-hitel törlesztésére ment el, de volt forrás nyugdíjak és reálhozamok kifizetésére is. Az alapban igaz már nincs vagyon, viszont a korábbi eszközátadás miatt még egy jelentősebb portfólió van a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél.

Az Államadósság Kezelő Központ friss kimutatásai szerint mindössze 0,2 milliárd forint maradt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnál, az is számlapénz formájában, vagyis az összes befektetéstől megvált az alap. Egy hónapja még 16,3 milliárd forint volt forintos és devizás eszközökben az alapnál, ez esett le 2013 végére 0,2 milliárd forintra.

A központ már korábban utalásokat tett arra, hogy 2013 végére az alap vagyonát szinte teljes egészében értékesítették, az adatokra viszont mostanáig várni kellett. Fontos adalék, hogy decemberben az államadósság csökkentésére 29 milliárd forintot fordítottak, ebből 17,6 milliárd forint az alapból teljesült, míg 11,4 milliárd forint kifizetése az MNB Zrt.-nek korábban átadott eszköz értékesítéséből vált elérhetővé – olvasható a cikkben.

A gazdasági portál számításai szerint a 3000 milliárd forintos összegből 2130 milliárd forint ment el adósságcsökkentésre és IMF-hitel visszafizetésre, 460 milliárd forint nyugdíjak kifizetésére, 233 milliárd forint a visszalépő magánnyugdíjpénztár-tagok reálhozamára. Ezt meghaladóan még volt lehetőség 200 milliárd forint értékben vagyonátadásra az MNV-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik