szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Március 27-én dönt a kormány a következő EU-támogatási ciklusban érkező 7200 milliárdos forrás "belső tartalmáról" - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken egy makói vállalkozói fórumon.

Még az április 6-i választások előtt, március 27-én dönt a kormány a Magyarországnak 2014-2020 között járó, 7200 milliárd forintos európai uniós forrás "belső tartalmáról" - mondta Lázár János az erre a programozási időszakra vonatkozó fejlesztési elképzelésekről tartott fórumon.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, a tervek szerint a következő időszakban a 7200 milliárd forint 60 százaléka kerül a vállalkozói szektorba. Hozzátette, a forrás nem a vállalkozások túlélését, továbbműködését finanszírozza, mint eddig, hanem elsősorban piacbővítésre, munkahely- és forgalombővítésre, technológiai újításra szeretnék fordítani, 500 milliárd forintot pedig innovációra szánnak.   

A források másik 40 százalékát humán- és reálinfrastruktúra-fejlesztésre költik, illetve az oktatásra, egészségügyre, szakképzésre is jelentős összeget fordítanak. Emellett 1000-1100 milliárd forint áll majd rendelkezésre az agártámogatásokra, elsősorban a kézimunka-igényes mezőgazdaságra, a zöldség-, gyümölcs- és növénytermesztésre.    

Átalakul a pályázati rendszer, ami azt jelenti, hogy egymillió eurós érték alatt nem lesz pályázat. Az a fajta bürokrácia, ami most működik, megszűnik - fogalmazott Lázár János. Hozzátette, megváltozik a közbeszerzési rendszer is, az építőiparban a helyi vállalkozók előnyben részesülnek a nem helyi, esetleg külföldi nagyvállalatokkal szemben.    

A versenyképességhez szükséges, hogy olcsóbb legyen a termékek előállításához szükséges energia is - mondta a politikus. Ezért a kormány elkötelezett abban, hogy 2015-től az olcsó energia a vállalkozók számára is elérhető legyen - tette hozzá. A magyar kormány nem az olcsóbb bérrel, hanem az olcsóbb energiával és a magasan képzett munkaerővel száll versenybe az európai gazdaságban - mondta az államtitkár. 

Az energiával kapcsolatban arról beszélt, hogy ma erős függésben van az ország Oroszországtól a gáz miatt, hiszen a szükséges forrás 80 százaléka onnan érkezik.

"Ettől szeretnénk függetlenedni, a függetlenséget pedig a saját országunkban, saját magunk által előállított energia jelenti" - mondta Lázár János. Ez két forrásból jöhet, a tervek szerint 50 százalékban zöld energiából, és 50 százalékban a stabilitást, tervezhetőséget, kiszámíthatóságot jelentő atomenergiából - tette hozzá a politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!