szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Barclays, a Citigroup és a Royal Bank of Scotland is sorban függeszti fel a devizakereskedőknek járó bónuszok kifizetését. A bankoknál belső vizsgálatok folynak a devizakereskedők ellen és a vizsgálatok végéig nem lesznek jutalmak – írta a brit Financial Times gazdasági napilap.

Több pénzintézetnél is összejátszás és árfolyam-manipuláció miatt kezdődtek vizsgálatok a devizakereskedőknél. A Financial Times információ szerint eddig 11 kereskedelmi banknál és a Bank of England központi banknál 25 devizakereskedőt rúgtak ki vagy függesztettek fel.

A lapnak nyilatkozó jogi szakértők szerint az eddig nyilvános 25 esetnél biztosan több vizsgálat van. Egy nagyobb bank több tucat devizakereskedőt is foglalkoztathat, akik a spot és a határidős piacokon is üzleteket kötnek.

Banki források szerint a bónuszkifizetések felfüggesztése csoportszintű, nemcsak egy-egy embert érint. Mivel nem tudni, hogy ki járt el szabálytalanul, ezért a bankok óvatosak, nehogy olyan valaki kapjon külön jutalmat, aki később gyanúba keveredik.

A bónuszok felfüggesztése Londonban, New Yorkban és más városokban is érinti a banki alkalmazottakat. A legjobban fizetett devizakereskedők 2 millió dollártól is eleshetnek így. A bankok szerint devizakereskedőik a vizsgálatok nélkül is rossz helyzetben vannak, a 2013-as év után kevés lesz a jutalom, és mivel sokan kiléptek, a megmaradt alkalmazottaknak megnőtt a munkaterhük.

A Barclays és a Citigroup nem reagált a Financial Times értesüléseire, és a Royal Bank of Scotlandnál is csak részleges választ adtak. Az RBS egyik szóvivője szerint a bónuszokat akkor függesztik fel, amikor egy vizsgálat folyamatban van, és még nem ismert minden tény. A szóvivő szerint ez bevett eljárás, és a jutalmak kifizetésének elhalasztása nem jelez előre semmit a vizsgálatok kimeneteléről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: George Clooney politikai ismeretei korlátosak

Szijjártó: George Clooney politikai ismeretei korlátosak

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a járványügyi korlátozásokról

Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a járványügyi korlátozásokról