szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Márciusban 2,409 milliárd euróval 36,197 milliárdra nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartaléka azt követően, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hárommilliárd dollárért bocsátott ki öt- és tízéves államkötvényt a hónap során.

A kötvénykibocsátás eredményeképpen 2012 januárja óta nem látott magasságba szökött az MNB-tartalékok szintje, 730 millió euróval nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 2,415 milliárddal haladta meg a múlt év végit.

Az ÁKK március 18-án csaknem ötszörös túljegyzésre bocsátott ki egymilliárd dollár értékben ötéves és kétmilliárd dollárért tízéves államkötvényt. A 4 százalékos fix kamatozású ötéves papír kamatfelára 260, az 5,375 százalékos kuponnal eladott tízévesé 287,5 bázisponttal haladja meg a hasonló futamidejű amerikai államkötvény hozamát.

Márciusban nem volt állami devizakötvény-lejárat, legutóbb januárban kellett visszafizetni egy egymilliárd euró névértékű tízéves kötvényt. Legközelebb május 6-án egy félmilliárd angol font (605 millió euró) értékű, szintén tízéves kötvény visszafizetése válik esedékessé, júliusban pedig egy ötéves futamidejű 1 milliárd eurós kötvény jár le.

Dollárban a tartalékok összege 49,756 milliárd volt március végén az egy hónappal korábbi 46,385 milliárd, a tavaly év végi 46,508 és az egy évvel korábbi 45,469 milliárd dollárral szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!