szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Krímben fennálló jogi bizonytalanságra hivatkozva április 18-án kivonul az OTP a térségből. A lépés nem példa nélküli, korábban a Privatbank, az Alfa Bank és az Universal Bank is hasonlóan döntött.

A további banki működés ellehetetlenülése miatt az OTP Bank április 18-ától beszünteti működését a Krímben – közölte az OTP Bank az MTI-vel szerdán.

A döntés oka a fennálló jogi bizonytalanság, mert számos olyan, a krími pénzügyi rendszer működésére vonatkozó orosz törvény lépett életbe, amelyek alkalmazása ellentétes a jelenlegi ukrán szabályozással.

"Az OTP Bank az utolsó pillanatig mindent elkövetett annak érdekében, hogy teljes körű szolgáltatásokat biztosítson ügyfeleinek a Krímben. A bank, ahogy eddig, úgy a jövőben is a Krím-félszigeten lévő ügyfeleivel szemben minden kötelezettségének eleget tesz, ezen ügyfelek kiszolgálása a kontinentális Ukrajna területén található többi fiókjában folytatódik" – mondta Hák-Kovács Tamás, a bank vezérigazgatója. Az OTP Bank ukrán leánybankja nem az egyetlen pénzintézet, amely ilyen döntést hozott.

A Forbes értesülései szerint elsőként a Krímben legkiterjedtebb fiókhálózattal rendelkező Privatbank függesztette fel tevékenységét a félszigeten a február végén kezdődött orosz megszállás első napjaiban. Április 14-én pedig az Alfa Bank jelentette be működésének beszüntetését a Krímben.

Az Universal Bank is szerdán jelentette be, hogy április 17-tel beszünteti működését a Krímben. A pénzintézet közlése szerint ügyfeleiket Ukrajna más térségeiben lévő fiókjaikban szolgálják ki ezután. Az Universal Bank részvényeinek 99 százalékát a luxembourgi EFG Private Bank birtokolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját