szerző:
hvg.hu

Valóban vesz egy méregdrága hegedűt a Magyar Nemzeti Bank, hogy azt Lajkó Félix "rendelkezésére bocsássák" – erősítette meg Róna Péter, az MNB felügyelőbizottságának tagja az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Az MNB ezen kívül ingatlanvásárlásra is készül. Róna Péter rendkívüli felügyelőbizottsági ülést kezdeményezett, hogy választ kapjanak a költésekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, összesen százmilliárd forintnál is többet költ a Magyar Nemzeti Bank ingatlanokra, Guarneri-hegedűre és Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. Egy 50+40 milliárdos tételről úgy döntöttek, hogy az arról szóló határozatokat nem verték nagy dobra – közölte szerdán az Index.

Róna Péter szerint az Index által megírt információk többsége helytálló, valóban ingatlant akar venni az MNB. Elmondása szerint erre van is ok, hiszen az MNB és a PSZÁF összevonásával kialakult egy ingatlanigény. A jegybank felügyelőbizottsági tagja elmondta: az is igaz, hogy egy antik hegedűt is megvásárolna a nemzeti bank, hogy Lajkó Félix rendelkezésére bocsássa.

A szakember az MNB jogászát idézve az ATV Egyenes beszéd című műsorában a költéseket annyival tudta magyarázni, hogy a Magyar Nemzeti Banknak mindent meg szabad tennie, ami nincs tiltva.

A jegybank felügyelőbizottságának tagja szerint ezen elmélet szerint akár egy fagyizót is működtethetne a nemzeti bank a publikum számára. A szakember hangsúlyozta: az MNB közintézmény, azzal foglalkozhat, amire felhatalmazása van, hiszen az adófizetők pénzéről van szó. A költekezésre azonban nem ad jogalapot a jegybanktörvény, nincs ilyen felhatalmazás benne – tette hozzá.

Róna Péter egy rendkívüli felügyelőbizottsági ülést is kezdeményezett, hogy választ kapjanak a felmerülő kérdésekre.

A Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentést tesz az Index által szerdán megjelentetett cikk "hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas" állításai miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó