szerző:
HVG

Büntetőfeljelentési lavinát indított el, hogy a tavalyinál több mint egyharmaddal magasabb költséggel gazdálkodó MNB több, a felügyelőbizottsága szerint is a jegybanktörvényből le nem vezethető tevékenységbe fogott.

Nem vette meg a Magyar Nemzeti Bank a 330 éves, 160–200 ezer eurós kikiáltási áron kínált Andrea Guarneri-hegedűt Lajkó Félixnek, sem id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című festményét a Szépművészeti Múzeumtól, és a Balkan Fanatik együttest sem támogatja. Ekként cáfolta múlt csütörtökön a jegybank az Index hírportál egy nappal korábbi állításait, noha az LMP által az MNB nyolctagú felügyelőbizottságába delegált Róna Péter az ATV-nek azt mondta, volt szó hegedűvásárlásról, ennek lehetősége szerepel az igazgatóság írásos előterjesztésében.

©

A Matolcsy György vezette monetáris hatóság egyúttal ellentámadásba lendült. Mondván, Róna azért bírálja, hogy az MNB összesen 90 milliárd forintot különített el ingatlanvásárlásra és -felújításra, mert a bankok bankja néhány hónapja visszautasította az fb-tag javaslatát, hogy az ő érdekeltségébe tartozó ingatlanban béreljen nagyobb területet az MNB. A jegybank egyúttal büntetőfeljelentést tett a portál cikke kapcsán, továbbá Pápa Levente, az Együtt–PM politikusa ellen, aki hűtlen kezelés miatt feljelentette az MNB-t.

Matolcsy tavaly márciusi beiktatása után még takarékossági programot hirdetett, mondván: két éven belül 20 százalékot faragnak az üzemeltetési költségeken. Ezzel szemben az MNB már 2013-ban is az előző évinél 23 százalékkal többet, 14,3 milliárd forintot költött működésre, amit most a PSZÁF beolvasztásával, döntően a létszám 502 fővel való duzzasztásával magyaráznak. Ám e nélkül is 52 fővel bővült a stáb a 2012. novemberben, még Simor András elnöksége idején elfogadott tervhez képest.

Arról, hogy hová mentek a jegybank forintmilliárdjai, a HVG e heti számában olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!