szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külföldre menekült sok fiatal számára előbb vagy utóbb felvetődik a gyerekvállalás kérdése. Ezzel kapcsolatban kézenfekvő dilemma, hol kapják a gyerekhez kötődő pénzbeli ellátásokat. Az Adózóna utánajárt: a gyest a külföldön, a gyedet itthon, de a hazai jövedelem alapján kapják az érintettek.

"Férjem és én Németországban dolgozunk, már több mint két éve. Idén április végén lejár a munkaszerződésem, és májustól Magyarországon fogok dolgozni. Első gyermekünket 2014. szeptemberre várjuk, és úgy tervezzük, hogy ezt követően Magyarországon maradunk. Kaphatok-e Magyarországon gyermekgondozási díjat?" Vagy. "Gyesen vagyok itthon a második gyermekemmel. Férjem Ausztriába megy dolgozni, és úgy döntöttünk, hogy mindannyian Ausztriába költözünk. Ezt követően is jár nekem a gyes?" Egy sor ilyen és ezekhez hasonló kérdés merül fel a külföldi munkavégzés és a gyermek(ek)hez fűződő ellátások kapcsán. Ezeket vizsgálta meg az Adózóna.

Gyermekgondozási segély a biztosítási jogviszonytól független, családtámogatási ellátás. Amennyiben tehát a család Ausztriában él, és az apa Ausztriában dolgozik, akkor a gyermekgondozási segélyt – ha a jogosultsági feltételek fennállnak – Ausztria folyósítja, az osztrák jogszabályok alapján.

A gyermekgondozási díj biztosítási jogviszonyon alapuló ellátás, amely függ a biztosítási jogviszonytól, azaz a keresőtevékenység hosszától és a járulékalapot képező jövedelem mértékétől. A fenti szociális biztonsági rendeletek alapján a másik tagállamban szerzett biztosítási időket figyelembe veszik az ellátás megállapítása során, az ellátás mértékét azonban abban az országban elért átlagos jövedelem vagy az átlagos járulékalap alapján kell kiszámítani, amely ország az egészségbiztosítási ellátást megállapítja.

A magyar szabályok alapján a gyermekgondozási díjra jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. Azaz a leendő édesanyának a szülést megelőző két éven belül van 365 nap biztosítási ideje, így a saját háztartásban nevelendő gyermeke után, Magyarországon gyermekgondozási díjat fog kapni az első kérdésben említett szülő, aki Németországból költözik haza Magyarországra.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”