szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fitch Ratings negatívról stabilra javította Szlovénia hosszú futamidejű hazai és külső államadósságának "BBB plusz" kilátását pénteken.

A nemzetközi hitelminősítő a lépést például olyan tényezőkkel támasztotta alá, hogy a bankszektornak nyújtott 3,2 milliárd eurós állami támogatás hatására az ágazat Tier-1 tőkemegfelelési mutatója 13,6 százalékra nőtt januárban az egy évvel korábbi 10,2 százalékról. Szerepet játszott az adósi besorolás kilátásának a feljavításában az is, hogy a Fitch 0,5 százalék növekedésre módosította az ország idei gazdasági teljesítményével kapcsolatos előrejelzését az eddig várt 0,6 százalék zsugorodásról.

 Szlovénia tavalyi folyó fizetési mérlegében a GDP-hez mérten 6,3 százalék plusz alakult ki, ami idén és jövőre mérsékelten tovább nőhet. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen Szlovénia külső adóssága, ami tavaly a GDP 36 százaléka volt - áll a Fitch közleményében. A hitelminősítő egy éve "A mínuszról" egy fokozattal "BBB pluszra" rontotta Szlovénia hosszú futamidejű hazai és külső államadósságának besorolását, a romló makrogazdasági és költségvetési kilátásokkal indokolva a döntést.

A "BBB" kategória is még befektetési ajánlású osztályzati sáv, de az elsőrendű "A" besorolási szintnél számottevően nagyobb adóskockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 52 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az USA-ban

Egy nap alatt 52 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az USA-ban

Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Vízibiciklis tüntetéssel ment neki a fideszes oligarcháknak a DK ifjúsági szervezete

Vízibiciklis tüntetéssel ment neki a fideszes oligarcháknak a DK ifjúsági szervezete