szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem kétezer tonna fagyasztott bálnahúst szállító izlandi hajó futott be a japán Oszaka kikötőjébe.

Az Alma nevű teherhajó szerdán érkezett a japán kikötőbe, és csütörtökön rakodta ki az árut, hatalmas mennyiségű, csaknem kétezer tonna bálnahúst - mondta Szato Junicsi, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet japán aktivistája.

Környezetvédő szervezetek és a sajtó szerint Izland nagyjából ennyi bálnahúst exportált Japánba összesen az elmúlt hat évben.

Mivel Izlandban kevés bálnahúst fogyasztanak, a szigetország japán piacon adja el az árut. Izland mellett Norvégia sem tartja magát a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságnak (IWC) a kereskedelmi célú bálnavadászatra vonatkozó 1986-os moratóriumához. Tokió a rendelet hatálya alól kibúvót keresett, és kutatási célú bálnavadászatot jelentett be, amelyet bizonyos megkötésekkel engedélyez a nemzetközi bizottság. 

Ausztrália kérésére a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) március 31-én elrendelte, hogy Japán átmenetileg hagyjon fel az Antarktisz vizein folytatott bálnavadászattal, mondván, hogy az a tokiói kormány álláspontjával ellentétben nem tudományos célokat szolgál.

Tokió közölte, hogy tiszteletben fogja tartani az ICJ döntését, és törölte is idei és jövő évi antarktiszi bálnavadászati programját, ugyanakkor április közepén bejelentette, hogy felülvizsgálja és újra az IWC elé terjeszti a programot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje