szerző:
MTI

Nem jelent meg a Fővárosi Törvényszék szerdai tárgyalásán Robert Jezic, a Sanader-per koronatanúja, akit rákbetegsége miatt Svájcban kezelik, így előreláthatólag ősszel tud csak megjelenni a bíróság előtt.

A bíróság idézésére nem jelent meg a Fővárosi Törvényszék szerdai tárgyalásán Robert Jezic, a Sanader-per koronatanúja, aki korábbi tanúvallomásában azt állította, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója 10 millió euróval vesztegette meg a volt horvát miniszterelnököt azért, hogy cége hozzájusson a horvát olajtársaság, az INA irányítási jogához. A tanút rákbetegsége miatt Svájcban kezelik, így előreláthatólag ősszel tud csak megjelenni a bíróság előtt.

Miután a Hernádi Zsolt elleni nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség megszüntette, pótmagánvádlóként a Mol volt vezető jogtanácsadója, Bánhegyi Ilona vette át a vádló szerepét. Azt állítja, hogy a Sanader-ügy következtében negatív színbe került Hernádi Zsolt miatt leértékelődtek a Mol részvényei és ő a 600 millió forintos pakettjén 24 millió forintot veszített emiatt. A pótmagánvádló jogi képviselője - azért, hogy az ügy mielőbb befejeződjön - elállt a tanú későbbi meghallgatásától. A tárgyalás így a korábban felvett tanúvallomások, illetve egyéb iratok ismertetésével folytatódott. 

Nyilas Levente bíró - egyebek mellett - ismertette a Hernádi Zsolt ellen, Horvátország által kezdeményezett európai elfogató parancs indoklását. Ebben az áll, hogy a Robert Jezic résztulajdonában álló két ciprusi cégen keresztül úgy kapott 5 millió eurót a volt horvát miniszterelnök, hogy a pénz előbb egy svájci társasághoz került. A két cég 2,4 illetve 2,6 milliót utalt a Mol megbízásából, tanácsadási és egyéb szolgáltatásnak álcázva az ellenértéket. A másik 5 millió eurót viszont eddig még ismeretlen cégen keresztül juttatta el az olajtársaság Sanaderhez.

Robert Jezic korábbi vallomásaiban mindig másként emlékezett arra, hogy Hernádi Zsolt mikor és milyen körülmények között találkozott a horvát miniszterelnökkel. A 10 millió eurós vesztegetésről valamikor 2008 elején állapodtak meg, szerinte. 

Az ismertetett iratokban gyakran feltűnt Erdős Péter neve, mint akinek szintén köze volt az ügyhöz és orosz kapcsolatokkal is rendelkezett.

A büntető ügy első tárgyalásán, tavaly decemberben több mint egyórás vallomásában Hernádi Zsolt kifejtette, hogy a két fél 2008-ban részvénycseréről kezdett tárgyalni, vagyis a horvát kormány tulajdont szerzett volna a Molban, míg ez utóbbi megkapta volna az INA többségi tulajdonát. A cserarányt egy a háromhoz határozták meg. A terv nyilvánosságra hozatalakor a spekulánsok egy az egyhez arányra torzították a két társaság árfolyamát, és kitört a globális válság, így a részvénycsere leállt. 

Az év novemberének elején annyira nem volt pénz a piacon, hogy az INA csődközelbe került. Nem tudta kifizetni a finomítói beruházás számláit, a bevétele pedig a belföldi kitermelés csökkenésével esett vissza. Az államnak 4 milliárd kuna közteherrel tartozott, amely nagy összeg egy olyan cégtől, amely a horvát GDP 2 százalékát állítja elő. Az INA csődje a Molt is magával ránthatta volna. 

December végén a horvát kormány utolsó ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a Mol rendelkezzen az irányítói jogokkal. Miután a 2008-ban elhatározott, és 2009 január végéig lebonyolított tranzakciók még az előző évre számolhatók el, mindkét félnek fontos volt, hogy a szerződést január végéig megkössék. Ebben a horvát kormány vállalta a veszteséges gázüzletág visszavásárlását, ami máig nem történt meg.  

Az INA-t így is konszolidálni tudta a Mol, ma évi 80 milliárd forinttal kevesebbe kerül a működtetése, mint korábban, amikor a felügyelő bizottságban a horvát kormány volt többségben. Az elnök-vezérigazgató az első tárgyaláson példákat hozott arra, hogy a hatékonyabbá tétellel mely cégek, illetve horvát üzletemberek jártak rosszul, mivel nem fértek tovább hozzá az addig megszokott feltételű üzletekhez. Tízmilliárdos tételekről van szó, forintban.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Százmillióért toboroznak nyugdíjas dolgozókat a fővárosi fürdőkbe

Százmillióért toboroznak nyugdíjas dolgozókat a fővárosi fürdőkbe

6 izgalmas új funkció, amit az új Android elhoz a telefonjára

6 izgalmas új funkció, amit az új Android elhoz a telefonjára

Még kisebbségben van az e-személyi

Még kisebbségben van az e-személyi

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége