szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz Transznyefty állami kőolajszállító cég egyik munkatársa közölte, hogy könnyen át tudják irányítani a Barátság vezetéken Ukrajnán át érkező kőolajat balti-tengeri kikötőkbe, ha problémák merülnek fel az ukrán területeken történő szállítással. Magyarországra ezen a vezetéken keresztül érkezik az ország kőolajimportjának jelentős része.

Átirányíthatja a Barátság vezetéken zajló kőolajszállításokat a Transznyefty balti-tengeri kikötőkbe, ha problémák adódnának a kőolaj ukrán területén történő szállításával – írja a Reuters az orosz állami kőolajszállító cég egyik dolgozójára hivatkozva. Igor Katsal, az orosz cég szállítási részlegének vezetője a Transznyefty egyik belső magazinjának nyilatkozva elmondta, hogy a 17 millió tonna kőolajat Primorszk és Uszt Luga kikötőibe irányíthatják át. Az esetleges átirányítás hazánknak is problémákat okozhat: Magyarország 2013-ban kőolajigényének 94 százalékát a Barátság vezetéken keresztül szerezte be, napi 101 ezer hordónyi olajat importáltunk innen tavaly.

Moszkva már eddig is többször használta a gázt, mint "fegyvert" Ukrajnával szemben az utóbbi években, és a mostani válság során is elővették a gázkártyát, ám az olaj most eddig nem szerepelt a listán. A Reuters megjegyzi, hogy elemzők szerint ez is abba az irányba mutat, hogy az oroszok nyomást gyakoroljanak az ukrán vezetésre. A Barátság kőolajvezetékeken keresztül – Belarusszián, illetve Ukrajnán keresztül Szlovákián át is megy olaj nyugatra – az oroszok tavaly 50,3 millió tonna kőolajat exportáltak.

A Transznyefty munkatrása elmondta, hogy Oroszország éves szinten 150 millió tonna kőolajat, és 100 millió tonna kőolajterméket exportál a nyugati piacokra. Bár az oroszok igyekeznek diverzifikálni szállítási útvonalaikat, Kínával gázszerződést terveznek kötni, a kőolaj tekintetében ugyanakkor az ázsiai szállítások növelése csak jelentős infrastrukturális beruházások után lenne lehetséges. Katsal azonban kiemelte, hogy az átirányítás nem történhet gyorsan, a következő 3-5 évben nem reális az, hogy a nyugatihoz hasonló mennyiséget kelet felé toljanak át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!