szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt fél évben kilőtt a kincstári Start-számla állomány, és a rajtuk lévőpénz mennyisége is. A jelenség mögött a Babakötvények tarolása áll, van olyan számla is, amelyen százmilliós összeg fekszik.

Tavaly november óta két és félszeresére nőtt a kincstári Start-számlák száma – tudta meg az Azénpénzem.hu a Magyar Államkincstártól. A kincstár a 2013. novemberi alig több mint 17 ezerrel szemben az idén május 12-én már közel 42 ezer Start-számlát tartott nyilván. Nem egészen hat hónap alatt így, korábban példátlan módon, két és félszeres a növekedés. Az összes eddig nyitott számla 60 százalékát az új, nagyon kedvező feltételű Babakötvény generálta.

A számlákon tartott pénz nagysága is megugrott, az átlagos megtakarítás már 165,4 ezer forint (ez az összeg 2009-ben még mindössze 45 ezer forintot tett ki). Ebben nyilvánvalóan szerepet játszik, hogy a Start 2012 őszi átalakítása óta már nincs befizetési korlát. Ezt az is mutatja, hogy – mint azt a Kincstárnál elmondták – akad számla, amelyre a szülő 99 millió forintot fizetett be. A kincstári Start-számlákon összesen a 2013. decemberi 3,58 milliárd forinttal szemben az idén május közepére már majdnem 7 milliárd forint gyűlt össze.

A kincstár 2013. december 2-ától megújította a Start-számlákra helyezhető államkötvényt. Az azóta már nevében is Babakötvény (korábban csak a babák születésekor adott életkezdési támogatást nevezték így) induló kamata 8,7 százalék volt. A 19 éves futamidejű papír minden évben három százalékponttal az előző évi infláció felett fizet (a kamatokat évente újra befektetik). A 2014. februárban született gyerekeknek ugyan az első sorozatnál már jóval kevesebb dukál, de a jelenlegi piaci környezetben a 4,7 százalékos kamat is igen vonzónak számíthat. További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!