szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pápa Levente szerint még az előzetes várakozásoknál is rosszabb az államadósságról szóló adat. Az államadósság emelkedésének csupán egy részét magyarázza a tartalékok feltöltése, mert attól eltekintve is csaknem 2 százalékos a növekedés - írta az Együtt-PM politikusa.

Az Együtt-PM véleménye szerint azzal, hogy még az előzetes várakozásoknál is rosszabb az államadósságról szóló adat, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalosan is elbukta az államadósság elleni harcot - írta hétfői közleményében Pápa Levente, a pártszövetség gazdaságpolitikusa.

A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a bruttó államadósság 84,6 százalékra emelkedett, ami a tavalyi év végéhez képest csaknem 5,5 százalékos növekedés - írta Pápa Levente. Szerinte ez azt jelenti, hogy "egy negyedév kivételével történelmi magasságba emelkedett Magyarország eladósodottsága", és ez az érték magasabb, mint a 2010-es kormányváltáskor volt.

Szerinte ennek az emelkedésnek csupán egy részét magyarázza a tartalékok feltöltése, mert attól eltekintve is csaknem 2 százalékos a növekedés. Ebből az következik, hogy a tavaly év végi államadósság-csökkenést csak a kimutatott statisztika "kozmetikázásával" érték el - jelenti ki.

Egyúttal hozzáteszi, hogy ha ehhez hozzáveszik a magán-nyugdíjpénztáraktól "lenyúlt ezermilliárdokat", és a paksi bővítésről szóló orosz államkölcsönt, akkor Magyarország adóssága "bőven meghaladja" a GDP száz százalékát.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a jegybank jelentése alapján 2011 óta most a legmagasabb költségvetési hiány. "Orbán Viktor kormánya 4 százalékos hiányt produkált, ami azt bizonyítja, hogy mégiscsak volt választási büdzsé" - fogalmaz. Ebből következően az idei költségvetési tartalékok veszélyesen alacsony szintre csökkentek - jelenti ki.

Fidesz: Azok aggódnak az államadósságért, akik okozták

A Fidesz minderre úgy reagált, hogy azok aggódnak az államadósságért, akik okozták. Az államadósság azért magas jelenleg is, mert "a Gyurcsány-Bajnai-kormány nyakig eladósította az országot, az államadósság szintjét a GDP 52 százalékáról 83 százalékára emelte" - közölte a Fidesz. Hozzátették: az első negyedéves adatoktól függetlenül az államadósság csökkenő pályán van. 

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn jelentette be, hogy az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén. A GDP-arányos államadósság 2010 közepén 85,5 százalékos szinten tetőzött és azóta 2011 június végén volt a legalacsonyabb, 78,9 százalék.    

A Fidesz szerint a most közölt adathoz több - a jegybank által is ismertetett - tényező hozzájárult: Magyarország amellett, hogy az elmúlt négy évben meg tudta fékezni az államadósság további növekedését, visszafizette az IMF-hitelt és csökkentette az ország sérülékenységét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!