szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelenleg 80 ezer hektárnyi termőföld van víz alatt, az áradást követően a földcsuszamlások okoznak problémát Nyugat- és Közép-Szerbiában. A boszniai határhoz közeli Krupanj térségében mintegy 500 helyen indult meg a föld. Épületeket, utakat, vasútvonalakat tett tönkre.

Jelenleg 80 ezer hektárnyi termőföld van víz alatt, és komoly feladat elé állítja a szerbiai mezőgazdaságot a több tucat tonnányi elhullott állat eltakarítása is - jelentette ki hétfőn Belgrádban Zoran Rajic mezőgazdasági államtitkár. Az árvíz okozta kár mértékét csak akkor tudják pontosan meghatározni, amikor mindenhol visszahúzódik a víz - tette hozzá. Az áradást követően a földcsuszamlások okoznak problémát Nyugat- és Közép-Szerbiában. A boszniai határhoz közeli Krupanj térségében mintegy 500 helyen indult meg a föld. Épületeket, utakat, vasútvonalakat tett tönkre.

Kattintson a képre a Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Volt olyan hely, ahol a földcsuszamlások egész falvakat vágtak el a külvilágtól. A boszniai-szerb határon fekvő Mali Zvorniknál fekvő domb a földcsuszamlások miatt majdnem elmozdult, ami elzárta volna a Drina folyót, így az elöntötte volna a települést. Szerbiában eddig több mint 25 ezer embert mentettek ki a katonaság, a rendőrség és a szerbiai, illetve külföldi mentőcsapatok. Az "évezred áradásának" is nevezett természeti katasztrófában legalább 17-en életüket vesztették és többen eltűntek. 

Jelenleg Szabácsnál (Sabac) a legsúlyosabb a helyzet, a közeli falvak lakosait elővigyázatosságból kitelepítették, mert a Száva folyón a gátak már teljesen átáztak. Belgrádban is emelkedik a Száva és a Duna vízszintje, a hatóságok szerint viszont nincs ok pánikra. Több tízezer homokzsákot helyeztek el a Száva partján, Sinisa Mali polgármester szerint a szerb főváros felkészülten várja az árhullámot. A tetőzés a becslések szerint szerdára vagy csütörtökre várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!