szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kinder-tojások romániai forgalmazásával alapozta meg a vagyonát a most, 75 éves korában elhunyt nagyváradi üzletember, Mudura Sándor, akinek a neve a Kulcsár-ügy kapcsán is felbukkant.

Hosszas betegség után 75 éves korában meghalt Mudura Sándor, az egyik leggazdagabb romániai magyar üzletember – közölte hétfőn a Bihon.ro nagyváradi portál. 

A nagyváradi Lotus pláza tulajdonosát a Capital és a Forbes folyóiratok romániai gazdaglistái alapján évről évre a leggazdagabb romániai magyar üzletemberek közé sorolták az erdélyi magyar lapok. Vagyonát több tízmillió euróra becsülték.  

Az üzletember fiával, Ifjabb Mudura Sándorral Romániában és Magyarországon is megannyi vállalkozást indított és vezetett. A portál felidézte, hogy az üzletember a Ferrero édességgyártó termékeinek, köztük a Kinder tojásnak a kizárólagos romániai forgalmazójaként alapozta meg a vagyonát. 

Mudura Sándort politikai kapcsolatai a magyarországi baloldalhoz kötötték. Medgyessy Péter magyar miniszterelnök 2002. júliusi erdélyi látogatásán Mudura Sándor Nagyvárad környéki villájában vendégeskedett. Az első erdélyi pláza felépítéséhez a magyar állami tulajdonú Eximbank folyósított 2,6 milliárd forintos hitelt, melyre a Magyar Exporthitel-Biztosító Rt. vállalt garanciát. 

Az üzletember neve a magyarországi brókerbotrány kapcsán többször felmerült. A nagyváradi Lotus Market Rt. felügyelőbizottságában ugyanis Kulcsár Attila képviselte a részvények felével rendelkező Britton Kft.-t. 

Mudura Sándor ellen a romániai korrupcióellenes ügyészség is vizsgálódott. A nyomozóhatóság áprilisban közölte, pénzmosással gyanúsítja abban az ügyben, amelynek Kiss Sándor, a Bihar megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke az elsőrendű gyanúsítottja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!