szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vidékfejlesztési Minisztérium ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a kishantosi gazdaság előző bérlője ellen, hogy kiderüljön, "megfelel-e a kft. a közhasznúság szabályainak", szerintük ugyanis nem. A tárca államtitkára arról beszélt, hogy akik az régi bérlők mellett kiállva megzavarják az új bérlők munkáját, azoknál felmerül a károkozás esete.

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. ellen a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földügyekért felelős államtitkára, hogy megállapítsák, megfelel-e a kft. a közhasznúság szabályainak. Bitay Márton pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: azért fordul az ügyészséghez, mert a közhiteles adatokból az derül ki, hogy a kft. nem felel meg a közhasznúsági követelményeknek, mivel utoljára 2010-ben nyújtott be közhasznúsági nyilatkozatot.  

Az államtitkár szerint a Székesfehérvári Járásbíróság helyes és jogos döntést hozott a héten a kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. kontra állam perben, amikor kimondta, hogy a kishantosi cégnek nincs joga a helyi állami területek használatára. 

A Greenpeace aktivistája és az új bérlő
©

Az államtitkár azt állította, hogy az állam jogszerűen adta a kishantosi cég által korábban bérelt területet az új bérlőknek és az új bérlők jogszerűen próbálták megkezdeni az általuk pályázat útján elnyert földterületek művelését, amit többször is megzavart a volt bérlő. Majd azzal fenyegetőzött, hogy ez utóbbinak kártérítési következményei is lehetnek, mivel felmerül a károkozás esete. Példaként a terület őrzésének költségét hozta fel, amely összességében több millió forintot tett ki. 

A területet húsz éve bérlő, mintagazdaságot létrehozó kft-től tavaly vette el a földet a kormány úgy, hogy a földpályázatokon új bérlőknek adták a földet. Azok tavasszal elkezdték felszántani a már elvetett búzát, ami ellen több szervezet is az előző bérlőkkel együtt tiltakozott. A bíróság csütörtökön első fokon úgy ítélte meg, hogy az új bérlők jogosan használják a földet.

Az államtitkár szerint a mostani ítélettől függetlenül a "Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak" lejárt a szerződése, tehát senki semmit nem vett el a cégtől. Húsz évig használhatták a területet, nem akadályozta vagy zavarta őket ebben senki - tette hozzá. Most egy bérlő helyett van kilenc, akiknek a kezében 40-50-60 hektáros birtoktestek vannak, a kft. helyett pedig családi gazdaság - mondta. 

Bitay Márton szerint sajnálatos, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. már nemcsak az államot, a földprogramért felelős államtitkárt és az új haszonbérlőket, hanem a bírósági ítéletet is "hibásnak" tartja. Az államtitkár ezzel Ács Sándornénak, a kishantosi cég ügyvezető igazgatójának véleményére reagált, aki szerint a bíróság figyelmen kívül hagyta a kishantosi cég érveit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!