szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Államadósság-kezelő Központ beolvasztásával elmosódhat a fiskális és a monetáris politika közötti éles határvonal. A lépésen egyelőre csak gondolkodnak – értesült a Portfolio.hu.

A Magyar Nemzeti Bank a PSZÁF után újabb különálló intézményt olvasztana magába – értesült a Portfolio.hu. A jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fennhatósága alá tartozó Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) beolvasztásáról egyelőre gondolkodnak.

A Portfolio kommentárja szerint ez a lépés a jegybanknak az államadósság kezelésével kapcsolatos céljait szolgálhatja, ugyanakkor egy ilyenfaja intézkedés rendkívül ritka a fejlett világban, mivel elmossa a fiskális és a monetáris politika közötti éles határvonalat. Dánia az egyetlen, ahol az ország adósságkezelését a jegybankon belül folytatják, igaz, teljesen elkülönülten.

Az eurozóna létrejötte előtt elterjedt volt, hogy a jegybank keretein belül folytatták egy ország adósságfinanszírozását, az utóbbi időben viszont a két terület szétválasztása felé mutattak a tendenciák, mégpedig úgy, hogy az adósságkezelés egy minisztérium felügyelete alá került.

A Portfolio.hu az ügyben egyelőre várja az MNB, az ÁKK és az NGM visszajelzését is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?

Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem