szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok fél évig felfüggeszti azokat az erőfeszítéseit, amelyek azt célozzák, hogy Irán kőolajeladásai tovább csökkenjenek - jelentette ki szerdán Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Az iráni szénhidrogénexport szankcionálása az egyik kulcseleme azoknak az amerikai lépéseknek, amelyek azt hivatottak meggátolni, hogy Teherán keményvalutához juthasson. 

Az Egyesült Államok döntésének hátterében az áll, hogy a Hatok csoportja (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) tárgyalásokat folytat Iránnal annak megakadályozásáról, hogy az iszlám köztársaság nukleáris programja eljuthasson az atomfegyver létrehozásáig. A Hatok célja, hogy július 20-ig kidolgozzanak egy megállapodást, amely pontot tehet az iráni atomprogram körüli évtizedes vita végére. 

Teherán és a Hatok novemberben Genfben ideiglenes egyezményt kötöttek, amelynek alapján Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserében a Nyugat enyhít az országot sújtó gazdasági szankciókon. Teherán emellett egy külön megállapodást is kötött a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) atomprogramjának nemzetközi felügyeletéről. 

Carney elmondta azt is, hogy más országok számára a jelenlegi világpiaci kőolajkínálat lehetővé teszi, hogy csökkentsék az iráni olaj vásárlását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot