szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kövér László házelnök a reklámadó tervezett bevezetésével kapcsolatban képmutatónak nevezte az azonos, tiltakozó platformra helyezkedő kormánypárti és ellenzéki médiumokat.

©
Ha ironikus akarna lenni, úgy fogalmazna, amennyiben a reklámadó bevezetésével sikerül csökkenteni az árkokat – a kultúrkampf csatazaja mellett – az egymással szemben álló újságírók között, akkor már megérte a javaslat beterjesztése – mondta Kövér László a reklámadó tervezett bevezetéséről.

"Ironikusan fogalmazva, ha ez megvalósul, már óriási lépéseket tettünk az ideális állapotok kialakulása felé" – közölte azzal összefüggésben, hogy kormánypárti és ellenzéki médiumok egységesen tiltakoznak a reklámadó bevezetése ellen.

"Én megértem, hogy az üzleti érdekek sérelme mindenhol komoly probléma. Azt is megértem, hogy csak az az üzleti érdeksérelem fáj, amelyik a saját zsebünket érinti. De hogy ezt egyesek a jobboldalon is összekeverik a sajtószabadsággal, azt már nehezen élem meg, mert pontosan tudjuk, a sajtószabadság a mai világban Magyarországon és másutt is nem a politikai viszonyoktól függ, hanem elsősorban a tulajdonosi viszonyoktól" – szögezte le.

Hozzátette, ettől még lehet arról vitatkozni, hogy jó vagy rossz ötlet a reklámadó, "hogy többet veszítünk-e a réven, mint amit nyerünk a vámon". Közölte azt is, hogy a javaslat kapcsán egyelőre sem neki, sem a Fidesz-frakciónak nincsen még kialakult, végleges álláspontja.

Múlt csütörtökön több mint száz médium csatlakozott a tervezett reklámadó bevezetése elleni tiltakozó akcióhoz. A negyedórás elsötétüléssel demonstráló tévécsatornák között volt a Hír Tv, a nyomtatott sajtótermékek közül az akcióhoz pedig csatlakozott a Magyar Nemzet is.

©

Kövér beszélt az önkormányzati törvény módosításáról is. Azt mondta, meg kell várni, mi lesz az elfogadott jogszabály végleges szövege, de szerinte az alkotmánynak megfelelő lesz majd az elfogadott módosítás, így nem nagyon képzelhető el, hogy ő házelnökként az Alkotmánybíróságtól előzetes normakontrollt kérjen. "De százszázalékos biztonsággal ki sem lehet zárni ezt" – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az úgynevezett city-koncepció, amely a belső és külső kerületek, illetve a fővárost övező agglomeráció működését tenné egységesebbé, a kormánypártok részéről nem kerül elő a helyhatósági választásokig, a voksolást követő öt évben azonban Kövér szerint van létalapja.

"Szerintem a főváros struktúráját tekintve működőképessége határához érkezett" – mondta, időszerűnek nevezve, hogy a belvárosi kerületek, a külvárosok és a Budapest környéki települések működését rendezzék. Végiggondolásra ajánlotta például azt, hogy az agglomerációs körzetek miképpen tudnak részt venni a jelenlegi fővárosi közlekedési rendszer fenntartásában.

Kövér László a kormánynak 2016. március 15-ig várható költözésével kapcsolatban azt mondta, az Országgyűlés azután csak a képviselőknek, az őket segítő szakértőknek, titkároknak, a bizottságoknak adna helyet. Az Országgyűlés Hivatala pedig átköltözne a szintén a Kossuth téren található, addigra felújított MTESZ-székházba.

Kövér László arról is beszélt, hogy a következő négy évben kiszámíthatóbb, nyugodtabb kormányzásra, ebből fakadóan lassabb és kiérleltebb törvényhozásra számít. Ezt azzal magyarázta, hogy szerinte most a nemzetközi gazdasági környezet és abban a magyar gazdaság növekedési mutatóinak javulása is ez irányba hat. Reméli, hogy nem lesznek olyan külső kényszerek, amelyek miatt hektikus kormányzásra és törvényhozásra kényszerülnének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszországban kapcsolták le egy tavalyi budapesti emberrablás utolsó gyanúsítottját

Olaszországban kapcsolták le egy tavalyi budapesti emberrablás utolsó gyanúsítottját

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron