szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ősszel benyújtják azt a jogszabályt, amely szabályozza a nonprofit közműszolgáltatást. A tervek szerint csak a szemétszállítás, a víz- és a csatornaszolgáltatás tartozna a nem nyereségérdekelt szolgáltatások körébe – értesült a VS.hu.

A nonprofit közműszolgáltatásokról szóló, készülő törvény csak a szemétszállításra, a víz-, valamint a csatornaszolgáltatásra vonatkozna. Tehát az áram- és a gázellátás profitorientált maradhat – értesült a VS.hu.

A jogszabályt ősszel nyújtják be, és január 1-től már ez alapján működnének azok a szolgáltató cégek, amelyek nem kizárólag állami tulajdonban lesznek.

A hvg.hu-nak az ügyre rálátó kormányzati forrása hétfőn csak annyit mondott, semmilyen kérdés nem dőlt még el az ügyben, folynak a háttérszámítások.

Tavasszal még azt tervezte a kormány, hogy az állam a közműszolgáltatások biztosítására társaságot hoz létre, többségi közösségi tulajdonban. Vagyis a cég kisebbségi részét akár egy magáncég, sőt akár egy külföldi vállalat is birtokolhatja majd. Kérdésünkre, hogy ez hogyan fér össze a nonprofit jelleggel, informátorunk azt mondta: egyáltalán nem szokatlan, hogy egy állami cégben kisebbségi magántulajdon is van. El lehet képzelni egy olyan felosztást is – mondta –, hogy bizonyos tevékenységeket, például a gáz- vagy vízfogyasztás mérését (ami komolyabb technikai felkészültséget igényel) a külföldi kisebbségi szakmai tulajdonos végzi. Ebben az esetben az üzemi költségekben megjelenne az is, hogy ők ezt a részfeladatot profitorientált módon végzik el, ennek mértéke pedig természetesen tárgyalások eredménye lenne.

A VS.hu-nak Szabó Zsolt közszolgáltatásokért felelős államtitkár az mondta, arra kapott megbízást a fejlesztési minisztertől, hogy határozottan különítse el a for profit, vagyis nyereségorientált tevékenységeket a nonprofit tevékenységektől. Az államtitkár szerint ez alapján az áram és a gáz nyereségérdekelt tevékenység marad, a hulladékkezelés, a víziközművek és a kéményseprés viszont nonprofit lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)